Božidar Zečević

Datum rodjenja: 2. 1. 1948.
Mesto:
Datum rodjenja: 2. 1. 1948.
Mesto:

Rođen 1948. godine u Beogradu.

Kako se navodi u biografiji, diplomirao je dramaturgiju na FDU sa najvišom ocenom, a specijalizovao se na Univerzitetu Južne Kalifornije u Los Anđelesu i Centru za mir i razvoj Univerziteta mira Ujedinjenih nacija u Beogradu.

„Filmologijom antropološko-strukturalističkog usmerenja bavi se više od četiri decenije. Objavio je više od sto studija o filmu u zemlji i inostranstvu i šest knjiga i monografija. Nosilac nagrada ‘Zlatno pero za najbolju filmsku kritiku’ Instituta za film (u dnevnom listu ‘Politika Ekspres’) i ‘Zlatno pero za najbolju knjigu o filmu’ istog Instituta (za knjigu ‘Čitanje svetla’), Nagrade UFUS-a za filmologiju (za studiju ‘Između Dionisa i Sizifa’), visokog međunarodnog priznanja ‘Dostojevski’ (za knjigu ‘Srpska avangarda i film’) i drugih nagrada, među kojima i ‘Zlatnog beočuga’ za trajni doprinos kulturi Beograda i Vukove nagrade za trajni doprinos kulturi Srbije“, piše u biografiji. 

Bio je upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, urednik programskog bloka u Radio-televiziji Srbije i urednik filmskog programa TV Politika. Član je Predsedništva Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije i predsednik njenog Odbora za filmologiju i istoriju filma. Osnivač je i direktor Srpskog filmološkog centra, rukovodi projektom ‘Istorija srpskog filma’.

„Predavao je na domaćim, američkim i kineskim univerzitetima. Gostujući je profesor na Đilin institutu za filmsku animaciju, Čangčun, NR Kina. Predsednik je ASIFA Srbije i član Izvršnog odbora ove svetske organizacije za animirani film, kao i predsednik ogranka FIPRESCI (Međunarodna organizacija filmske kritike) za Srbiju.  Zečevićeva dramska djela izvođena su na profesionalnim scenama Beograda i Srbije. Kao dramski pisac, nagrađen Nušićevom nagradom Udruženja dramskih pisaca Srbije (za delo ‘Pivara’) i nagradom ‘Joakim Vujić’ za najbolji dramski tekst (za dramu „1918′). Kao filmski i televizijski scenarista i reditelj, ostvario preko sto dokumentarnih i igranih filmskih projekata. Nagrađen Godišnjom nagradom Radio-televizije Srbije kao koautor najuspešnijeg projekta sezone (dokumentarna tv serija ‘Jugoslavija u ratu 1941-1945’, 40 epizoda) i Specijalnom nagradom žirija filmskog festivala ‘Zlatni vitez’ u Moskvi kao autor dugometražnog dokumentarnog filma ‘Istina o 27. martu'“, navodi se u biografiji. 

Član je Predsedništva Udruženja filmskih umetnika Srbije i potpredsednik Koordinacionog odbora umetničkih udruženja Srbije.

Filmski kritičar i kolumnista dnevnog lista „Večernje novosti“ i nedeljnika „Pečat“. Tekstove objavljuje i u “Novom standardu“.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u aprilu 2016. bio je nosilac liste „Za slobodnu Srbiju – Zavetnici — Milica Đurđević“, koja je osvojila je 27.690 glasova (0,73 odsto).

Potom, u martu 2018, na izborima za Skupštinu grada Beograda bio je kandidat za odbornika na listi „Beograd ima snage – Zavetnici“, ali ni ovoga puta „Zavetnici“ ne prelaze cenzus (osvojili su 5.301 glas, 0,65 odsto). 

Na prvom kongresu Srpske stranke Zavetnici, održanom u oktobru 2019, predstavljen je kao član rukovodstva stranke. 

I na parlamentarnim izborima održanim u junu 2020. bio je kandidat za poslanika na listi „Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“, koja je osvojila 45.950 glasova (1,43 odsto).

U martu 2021. bio je jedan od 212 potpisnika pisma u kome se apeluje na državu i njene institucije “da zaustave donošenje zakona o istopolnim zajednicama”, a na najširu javnost i tradicionalne crkve da reaguju kako bi se, navodi se, odbranilo pravo „na slobodu i budućnost naroda“.

Povezan sadržaj
Tim Istinomera 11. 7. 2022.

U julu 2021. izabran je za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na predlog Udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i Udruženja kompozitora.

Foto: FoNet, Imre Szabo

Poslednji put ažurirano: 29. 7. 2022.