Andreja Mladenović

Datum rodjenja: 15. 3. 1975.
Stranka: Samostalna srpska stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 15. 3. 1975.
Stranka: Samostalna srpska stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1975. godine u Beogradu.

U zvaničnoj biografiji navodi da je završio master akademske studije na Fakultetu za inženjerski internacionalni menadžment i upisao doktorske studije na Evropskom univerzitetu u Beogradu. Po zanimanju je, napominje, diplomirani internacionalni menadžer i pravnik.

Dodaje da je kao potpredsednik opštine Zemun i odbornik Skupštine opštine Zemun, od 2000. do 2004. godine, obavljao poslove vezane za sport i omladinu, izbeglička i socijalna pitanja i odnose sa verskim zajednicama.

Od 2004. do 2008. bio je član Gradskog veća grada Beograda, na poslovima iz oblasti sporta i omladine. Tokom tog mandata bio je i potpredsednik Organizacionog odbora Evropske olimpijade mladih, igara koje su se održale 2007. godine u Beogradu i član Izvršnog komiteta Organizacionog odbora Univerzijade koja je održana 2009. u Beogradu.

U Skupštini grada Beograda izabran je za odbornika 2004. godine i obavljao je funkciju šefa odborničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Beograda od 2004. do 2008. i od 2011. do 2013. godine. Nakon što je Vlada Srbije raspustila Skupštinu grada, imenovan je za člana Privremenog organa Grada Beograda, od novembra 2013. godine do aprila 2014. godine.

Bio je član Demokratske stranke Srbije od 1994. i u toj stranci je obavljao više funkcija: član Izvršnog odbora, predsednik omladine, portparol i predsednik Gradskog odbora Beograda.

U junu 2015. Izvršni odbor i Predsedništvo DSS isključili su ga iz stranke, a prethodno ga je Predsedništvo smenilo sa mesta predsednika Izvršnog odbora, zbog neslaganja u vezi sa učestvovanjem te stranke u vlasti u Beogradu. Reagujući na isključenje, rekao je Tanjugu da ne prihvata odluku, jer smatra da je protivstatutarna. Kazao da je smatra da je na delu „političko razračunavanje sa neistomišljenicima u stranci“, a da se on prvi našao na udaru, jer se ne slaže sa načinom na koji novo rukovodstvo vodi stranku i kreira njenu politiku. Prema njegovim rečima, Predsedništvo DSS-a je odluku o njegovom isključenju donelo na predlog nelegalno izabranog Izvršnog odbora.

Sa grupom odbornika DSS u Skupštini Beograda formirao je grupu Samostalni DSS. Ta partija je 7. oktobra 2015. održala osnivačku Skupštinu na kojoj je usvojen statut i za predsednika izabran Mladenović.

Na parlamentarnim izborima održanim u aprilu 2016. bio je kandidat na listi Srpske napredne stranke i izabran za narodnog poslanika.

Takođe, i na izborima za Skupštinu grada Beograda 2018. bio je na listi Srpske napredne stranke.

U periodu od 2014. godine do 2018. godine obavljao je funkciju zamenika gradonačelnika Grada Beograda.

Za pomoćnika gradonačelnika izabran je 2018. godine.

U februaru 2020. ujedinjenjem Samostalnog DSS, Pokreta za razvoj Srbije i Nacionalno-demokratskog političkog saveta formirana je nova politička partija – Samostalna srpska stranka. Za predsednika je izabran Mladenović, a za potpredsednika nekadašnji predsednik Pokreta za razvoj Srbije Mile Dragić. Kako se navodi, stranka će baštiniti političke tradicije „duge više od jednog veka“ kroz svoje prethodnike: Samostalnu radikalnu stranku, Demokratsku stranku Srbije i Pokret za razvoj Srbije.

Foto: FoNet, Zoran Mrđa