Aleksandar Marton

Datum rodjenja: 24. 2. 1976.
Stranka: Liga socijaldemokrata Vojvodine | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 24. 2. 1976.
Stranka: Liga socijaldemokrata Vojvodine | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Rođen je 1976. godine u Zrenjaninu.  
 
Završio je Zrenjaninsku gimnaziju. U obraćanju redakciji Istinomera naveo je da je visoko obrazovanje stekao na Odseku za političke nauke Fakulteta za evropske pravno političke studije Univerziteta Edukons u Sremskoj Kamenici.
 
U Ligu socijaldemokrata Vojvodine učlanio se još kao dvadesetogodišnjak, 1996. godine, a već pola godine nakon popunjavanja pristupnice postaje predsednik Omladine zrenjaninskog odbora LSV. Nakon toga, u periodu od 1998. do 2000. godine nalazio se na funkciji portparola Gradskog odbora LSV Zrenjanin. Potpredsednik zrenjaninskog odbora LSV postao je 2000. godine, a 2001. je izabran i za predsednika Gradskog odbora i na toj funkciji je proveo punih šest godina. Nakon Kongresa LSV, održanog u decembru 2005. godine, postao je član Predsedništva LSV. Bio je i potpredsednik stranke. Član je Glavnog odbora i portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine.  
 
Bio je 2004. kandidat LSV za gradonačelnika Zrenjanina. Narodni poslanik Skupštine Srbije bio je u sazivu 2007-2008. Tri puta je bio odbornik u Skupštini opštine Zrenjanin. Od 2008. do 2012. bio je na funkciji predsednika Skupštine grada Zrenjanina.

Veću pažnju javnosti skrenuo je 2009. kada se sastao sa delegacijom hrvatskog udruženja „Vukovar 1991“ i podržao njihovu inicijativu o postavljanju spomen-ploča u selima Stajićevo i Begejci, gde su tokom rata bili smešteni hrvatski zarobljenici. Iste godine, utvrđeno je da je Marton putovao u Pulu, u pratnji porodice, a da je koristio službeni automobil i vozača. Za taj slučaj saznalo se slučajno, a kasnije je i gradska uprava potvrdila da nije bilo potpisanog odobrenja za upotrebu vozila. Zbog te afere pokrenut je postupak za njegov opoziv, ali on nije dobio potrebnu većinu u gradskoj skupštini.

„Potpredsednica Skupštine Srbije i visoka funkcionerka stranke LDP Judita Popović zatražila je od Martona da podnese ostavku kao moralni čin. Uz to, pismeni zahtev za smenu Martona podneli su SRS i DSS. Popovićeva je za zrenjaninskom skupštinskom govornicom ocenila da je predsednik Skupštine, putujući u julu službenim automobilom s porodicom i vozačem na letovanje u Hrvatsku, prekršio moralni kodeks i nekoliko propisa i zato sam treba da podnese ostavku. 
(Press, 9. 10. 2009. godine) 
 

Ubrzo nakon toga Marton je izjavio da su njemu i njegovom sinu dvojica nepoznatih muškaraca pretila smrću. 

 
Za poslanika u Skupštini AP Vojvodine izabran je na izborima 2012, po većinskom izbornom sistemu. Bio je potpredsednik  Odbora za kulturu i nauku Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i član odbora Skupštine za odnose sa odborima  Skupštine Srbije. 
 
Govori, osim srpskog, mađarski i engleski jezik, a služi se i nemačkim.