Početna Akteri Milan Radoičić

Milan Radoičić

Zanimanje: biznismen
Stranka: Srpska lista
Mesto: Kosovska Mitrovica
Datum rođenja: 21.02.1978.
Biografija
Rođen je 21. februara 1978. godine u Đakovici.

U medijima ime Milana Radoičića prvi put se pojavljuje 2013. godine kada je, zajedno sa Zvonkom Veselinovićem optužen za pomaganje u zloupotrebi, dok su u istoj javnoj tužbi zbog zloupotrebe javnog položaja optuženi Goran Makragić i Ivan Stamenović, objavio je tada list „Večerenje novosti“. Dalje navode da u optužnici piše da su četvorica optuženih na deonici Dimitrovgrad - Pirot, koji je deo Koridora 10, “bez odgovarajućih saglasnosti Ministarstva rudarstva i prirodnih resursa, kao i bez plaćanja naknade lokalnim vlastima, kopali šljunak i isporučivali ga neimarima na trasi nove saobraćajnice”.

Suđenje za malverzacije na ovoj deonici i dalje je u toku, piše Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), a iako se Radoičić i Veselinović neopravdano ne pojavljuju na suđenjima, sudija nije naredio njihovo dovođenje.

Kako piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN), Radoičić je zajedno sa svojim kumom, kako ga sam u izjavama naziva, Zvonkom Veselinovićem 2012. optužen da je Dragana Đuričića, koji je bio odgovorno lice firme “Euro cop”, nagovarao da nakon isteka ugovora o lizingu zadrži 32 kamiona i da ih preda Radoičiću i Veselinoviću. Obojica su 2015. godine oslobođeni optužbi, dok je Đuričić osuđen na tri i po godine zatvora.

Glavni razlog zbog čega je Radoičić oslobođen je to što je u periodu od septembra 2009. do februara 2011. godine bio u pritvoru, ali se u presudi ne navodi za šta je bio u optužen.

Prema podacima Agencije za privredne registre poseduje 40 odsto vlasništva u kompaniji Inkop koja, kako piše BIRN, jedan od izvođača radova na Koridoru 11. Ostalih 40 odsto poseduje Zvonko Veselinović, a 20 odsto njegov brat Žarko Veselinović. 

Zastupnik je Fudbalskog kluba “Trepča”.

Predsednik Republike Aleksandar Vučić je 12. septembra 2017. godine Milana Radoičića spomenuo kao jednog od “čuvara Srbije na Kosovu i Metohiji", prenosi Insajder.

„Hvala im što čuvaju Srbiju na Kosovu i Metohiji, jer je čuvaju oni i njihova deca. I Rakićeva, i Jeftićeva i svakog od njih. I Radoičićeva i Stojanovićeva. I Kostićeva i ne znam čija još“, prenosi Insajder reči predsednika Aleksandra Vučića sa konferencije za novinare 12. septembra 2017. godine.

U delu intervjua koji je dao BIRN-u, a koji je posthumno objavljen, Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative “Sloboda demokratija pravda”, označio je Radoičića kao jednog od glavnih centara moći na severu Kosova i izrazio zabrinutost što ga predsednik Vučić pominje kao čuvara Srbije.

“Predsednik je pomenuo Milana Radoičića što mene zabrinjava iskreno rečeno, strašno me zabrinjava da on uzima njega kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu”, rekao je Ivanović.

Mesec dana nakon ubistva Ivanovića i pet meseci nakon što je rekao da Radoičić “čuva srpstvo”, predsednik Vučić je tvrdio da ga ne poznaje.

“Postojao je sukob između njega (Olivera Ivanovića) i gospodine Radoičića. Da, je l to neka tajna nekome? Uzgred, gospodina Radoičića… Nikada sa njim nisam razgovarao, možda je on bio na nekom sastanku gde sam ja bio, nikad telefonom, nikada uživo, da znam da sa njim razgovaram. Možda je bio na nekom sastanku na Kosovu na kom sam ja bio”, rekao je Vučić u emsiji “Ćirilica” na televiziji “Hepi”.

Predsednik je zatim dodao da je Radoičić bio svestan da će svi uperiti prstom u njega nakon ubistva Ivanovića zato što je sukob između njih dvojice postojao od 2000. godine.

U oktobru 2017. je, nakon pobede Srpske liste na Kosovu i Metohiji, zajedno sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem i predsednikom Srpske liste i gradonačelnikom Kosovske Mitrovice Goranom Rakićem Radoičić je otvarao šampanjac i proslavljao uspeh.

U junu 2018. godine postavljen je za potpredsednika Srpske liste. 

Učestvovao je na sastanku predsednika Aleksandra Vučića i Srba sa Kosova u Klubu poslanika u Beogradu 22. novembra 2018. godine. Kako mediji pišu, sedeo je u prvom redu, odmah pored predsednika Srpske liste Gorana Rakića.

Dan kasnije, specijalna kosovska jedinica ROSU je 23. novembra uhapsila četiri osobe na severu Kosova u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, a, kako mediji prenose, tragalo se i za Milanom Radoičićem koga nisu pronašli u svom stanu.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je potvrdio da je Radoičić jedna od osoba koja su bila cilj akcije.

“Gospodin Radoičić nije bio kod kuće, tako je izjavila policija, ali se znalo da je on u Beogradu, pošto se videlo na televiziji, i kod vas je bio sinoć na televiziji na sastanku. I onda policija nije imala informaciju da se on vratio“, rekao je Haradinaj. 

Dva dana nakon akcije, 25.11, se oglasio saopštenjem na fejsbuk stranici Srpske liste u kom navodi da se neće predati kosovskoj policiji i da nema veze sa ubistvom Ivanovića. Sledećeg dana saslušan je u srpskoj policiji, preneli su mediji.

Predsednik Aleksandar Vučić je 26.11.2018. za RTS rekao da Radoičić sigurno nije ubio Ivanovića i da “nije učestvovao u organizaciji, logistici, podstrekavanju” na ubistvo. Dodao je da je Radoičić “uvek bio prvi na braniku Severne Mitrovice”.
Najčitanije