Početna Akteri Branislav Ivković

Branislav Ivković

Zanimanje: redovni profesor
Obrazovanje: doktor građevinskih nauka
Stranka: Srpska napredna stranka
Mesto: Beograd
Datum rođenja: 07.08.1952.
Biografija

Rođen je 1952. godine u Bijeljini.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu. Na Građevinskom fakultetu u Beogradu diplomirao 1979. godine, magistrirao 1983. i doktorirao 1988, s tezom "Optimizacija pouzdanosti proizvodnih sistema u građevinarstvu".

Počeo je kao inženjer u GP "Napred". Univerzitetsku karijeru počinje kao asistent (1981), potom je: docent (1989) i vanredni profesor (od 1994). Bio je prodekan na Građevinskom fakultetu u dva mandata.

Radio je na projektima fabrike "1000 stanova" u Izraelu, i učestvovao u projektovanju: infrastrukturnih objekata u Kuvajtu, Institutu biohemijskih nauka, hotela "Sokoljniki" i poslovnog objekta "Ledeh" u Moskvi, rekonstrukciji pozorišta "Atelje 212", stambenih naselja "Cerak - vinogradi" i "Borča" u Beogradu. Stipendista je na "Imperial College in London" u dve školske godine (1985. i 1989). 

Uspon u karijeri počinje posle Dejtona. Kada je Glavni odbor SPS-a, novembra 1995. smenio sa svih partijskih funkcija Borisava Jovića, Mihajla Markovića i Milorada Vučelića, smenjen je i predsednik Gradskog odbora Beograda Slobodan Jovanović, a na njegovo mesto postavljen Branislav Ivković. Za člana GO SPS biran je na Trećem kongresu SPS-a (1996). Ubrzo, posle lokalnih izbora 1996. oslobođen je funkcija. Smenjen je sa mesta predsednika beogradskih socijalista, "zbog međusobnog sukoba Ivković-Čović koji je naneo veliku štetu delovanju gradske organizacije SPS-a". Ivković: "Mogu da vam kažem da sam ja lično za tu odluku glasao".

Oktobra 2000. godine vraćen je u IO SPS-a. Delegati Vanrednog kongresa (novembra 2000) izabrali su ga u Glavni odbor. U to vreme izjavljuje da će prihvatiti eventualnu kandidaturu za predsednika stranke.

Aktivno bavljenje politikom donelo mu je dve titule ministra: za urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i građevinarstvo, od 1994; od 1998. godine bio je ministar za nauku i tehnologiju.

"Iz godine u godinu, a više od šest godina sam u vladi sve više radio. Pitam se gde je granica fizičkih i ljudskih moći! Pošto je nauka moja slabost, obratio sam se psihijatru za komentar."

Kao ministar gradio je Europolis i obećavao: "Izmestićemo železnički čvor. Oslobodićemo Savu i Dunav za Europolis.". Optužen je da je kao ministar građevina bespravno nadzidao 150 kvadrata, a da je prostor legalizovao 1998. Opozicija je govorila i o "zaprepašćujućoj činjenici da je grupa vračarskih batinaša za svoju akciju dobila na korišćenje vozilo Ministarstva za nauku". Time je po njihovom dokazano "da je SPS partija represije, a njeni najviši funkcioneri, među kojima i Branislav Ivković, pomagači batinaša". Protiv njega je podneta i krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja. Februara 2001. pozvan je u policiju na informativni razgovor, a aprila je podignuta prijava zbog zloupotreba položaja člana stambene komisije vlade Srbije i prebacivanja novca Ministarstva nauke na račun SPS-a.

Najčitanije
Najnovije izjave