Početna Akteri Bratislav Petković

Bratislav Petković

Zanimanje: pozorišni reditelj
Obrazovanje: diplomirani reditelj
Stranka: Srpska napredna stranka
Mesto: Beograd
Datum rođenja: 26.09.1948.
Biografija
Rođen je 1948. godine u Beogradu. 

Diplomirao 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju, na smeru pozorišne režije.

U Beogradskom dramskom pozorištu je 1978. postavio predstavu "Sporting life", za koju je tekst pisao zajedno sa kolegom Vojislavom Kajganićem. Posle toga napisao je i dve monodrame: "Prodajem razbivenu kuću" i "Ispovest klovna Dragoljuba". Godine 1991. napisao je dramu "Kaskader" koju je potom i režirao u BDP-u. Autor je više poznatih dramskih ostvarenja, od kojih su pojedina ekranizovana, a neka su igrana na beogradskim pozorišnim scenama. 

Javnosti je poznat kao kolekcionar oldtajmera. Osnivač je i direktor muzeja automobila u Beogradu od 1994 godine, u okviru kojeg se nalazi i kamerna scena "Moderna garaža". Vlasnik je, takođe, najstarije poslastičarnice u Beogradu. Predsednik je zajednice muzeja nauke i tehnike i potpredsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije. Kolekcionar je starina i bibliofil. 

Dobitnik je Nušićeve nagrade za 2000. i Zlatnog beočuga za 2001. godinu. 

Član je Srpske napredne stranke od 2010. Od juna 2012. bio je savetnik je za kulturu predsednika Srbije, a mesec dana kasnije izabran je u Vladu Srbije na mesto ministra kulture i informisanja. Nakon rekonstrukcije Vlade u julu 2013. godine, smenjen je sa ministarske pozicije. 
Najčitanije