Početna Akteri Velimir Ilić

Velimir Ilić

Zanimanje: ministar
Obrazovanje: magistar tehnoloških nauka
Stranka: Nova Srbija
Funkcija u stranci: predsednik
Mesto: Čačak
Datum rođenja: 28.05.1951.
Biografija
Rođen je 1951. godine u Čačku.

Diplomirao je 1976. godine na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, a magistrirao 2005. godine na Tehnološkom fakultetu u Čačku. Radio je u Gornjem Milanovcu u preduzeću "Graditelj", gde je bio i predsednik Akcione konferencije Saveza komunista. Radio je i u preduzeću "Betonjerka" u Čačku. Privatnim biznisom se bavio od 1986. godine. Imao je firmu "Sponit" sa lokalnim biznismenom Vukom Bojovićem.

Svoje prve političke korake načinio je 1990. u Srpskom pokretu obnove (SPO). Za poslanika u Skupštini Srbije izabran je 1993. godine, a drugi put 1996. Biran je za gradonačelnika Čačka dva puta, 1996. i 2000. godine. Krajem 1997. godine isključen je iz SPO-a, pa je osnovao političku partiju "Srbija zajedno", ali je i iz te stranke isključen. Sledeće godine osnovao je Novu Srbiju čiji je i danas predsednik. Tokom NATO bombardovanja 1999. godine prozivao je vojsku zbog stacioniranja u gradskim naseljima. Tada je optužen za podrivanje zemlje, pa se skrivao u šumama u okolini Čačka 43 dana. Bio je kandidat za predsednika Srbije 2003. godine.

Na parlamentarnim izborima održanim decembra 2003. godine izabran je za poslanika u Skupštini Srbije na listi Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije. Od marta 2004. do maja 2007. godine bio je ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije. Za ministra za infrastrukturu, u drugoj Vladi Vojislava Koštunice, izabran je 15. maja 2007. godine. Na funkciji je bio do izbora nove Vlade u julu 2008. godine, kada postaje poslanik i šef poslaničke grupe NS u Skupštini Srbije. Po formiranju Vlade Srbije 2012. godine dobio je funkciju ministra građevinarstva i urbanizma. Na izbore 2014. godine Nova Srbije izlazi u koaliciji sa SNS. Aprila 2014. godine izabran je za ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije. 

Pozanti su njegovi fizički i verbalni napadi na novinare. Novinara TV Apolo Vladimira Ješića je 2003. godine šutnuo, psovao i vređao pred kamerama. Na optužnice da je razbio prozore u Radio stanici "Ozon" u Čačku odgovorio je: "Nismo mi sitni Cigani. Mi kad razbijemo, tu trava više ne niče" (Blic, 17. 2. 2010. godine ). Javno je vređao novinarku Olju Bećković, a novinarki CINS-a preko telefona uputio je niz uvreda. Dopisnika "Večernjih novosti" iz Čačka Vladimira Ilića, pretučenog na njegovom imanju, optužio je da je seksualno opštio sa ovcama. Policija je te optužbe opovrgla.


Najčitanije