Zaštitnik građana traži smenu načelnika Komunalne policije

Zaštitnik građana Saša Janković dao je javnu preporuku za razrešenje načelnika beogradske Komunalne policije Nikole Ristića zbog postupanja prema novinarskim ekipama Istinomera i KRIK-a.
Preporuka je izdata nakon što je Zaštitnik građana utvrdio da su komunalci pretili novinarskoj ekipi Istinomera, nezakonito upotrebili fizičku silu protiv našeg snimatelja, a ekipi KRIK-a oduzeli opremu i obrisali snimke.

Načelnik beogradske Komunalne policije, kako je utvrdio ombudsman, sam je učestvovao u nekim od nezakonitosti, budući da je bio prisutan kada je ekipi KRIK-a oduzeta oprema. Ristić je, ističe Zaštitnik građana, znao i za nezakonito postupanje svojih podređenih prema ekipi Istinomera, ali ih nije kaznio.

Osim toga, Ristić nije sarađivao u postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Komunalne policije, a davao je i lažne podatke, što je lako utvrđeno, jer su oba incidenta snimljena.
U preporuci za razrešenje Ristića naročito se ističe da se postupanjem Komunalne policije i njenog načelnika prema ekipama Istinomera i KRIK-a narušava sloboda medija.

“Utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti u radu Komunalne policije i njenog načelnika zadrle su u slobodu medija i nanele veliku štetu ugledu Komunalne policije Gradske uprave grada Beograda… Novinarima Istinomera i KRIK-a koji su učestvovali u događajima prekršeno je pravo na zakonitu i pravilnu upotrebu ovlašćenja Komunalne policije, a isti su pretrpeli zastrašivanje, nezakonitu upotrebu fizičke sile, nezakonito oduzimanje imovine i brisanje materijala, sve to na posebno drzak način”, stoji u preporuci Zaštitnika građana.

Načelnik komunalne policije rekao nam je da nije upoznat sa preporukom Zaštitnika građana, da je na sastanku i da ga pozovemo kasnije, ali više nije odgovarao na pozive Istinomera, a njegova nadređena, načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić nije želela da komentariše.

Ovom preporukom Zaštitnik građana stao je u odbranu slobode medija, novinara, ali i same Komunalne policije, jer je štiti od neodgovornih funkcionera. Uprkos brojnim incidentima, prekomernoj upotrebi sile, kao i pritužbama građana na rad beogradske Komunalne policije, njeni pripadnici gotovo nikada nisu odgovarali. Zbog toga smena Nikole Ristića mora da pokaže da svako ko ugrožava prava građana i postupa mimo ovlašćenja ne može da prođe nekažnjeno. To je naročito važno u trenutku kada se novim zakonom najavljuju šira ovlašćenja komunalaca, a evidentan problem kontrole njihovog rada se ne rešava.

Podsetimo, Komunalna policija je 25. septembra prošle godine na Savskom šetalištu, u blizini restorana “Savanova“, novinarskoj ekipi Istinomera zabranila snimanje i napisala prekršajne prijave, uz obrazloženje da se nalazimo na gradilištu. Zaštitnik građana je ranije već utvrdio da su pripadnici beogradske Komunalne policije tom prilikom za svega 14 minuta načinili čak 30 nezakonitosti i nepravilnosti.

Drugi incident dogodio se 21. oktobra, kada su beogradski komunalci novinarima KRIK-a oduzeli opremu i obrisali snimke. U tom slučaju, na licu mesta bio je i sam Ristić, koji je protivno zakonu sprečio novinarku da snimi incident.
____________________________________________________________________________
#GotovaPriča #PostupanjePočelo
Napad na medije, bespravna upotreba sile, zloupotreba službenog položaja ne smeju da postanu uobičajeni način ponašanja bilo koga, pa ni pripadnika Komunalne policije. Oni koji nisu spremni da rade u interesu svih građana, koji su privatan interes stavili iznad opšteg – moraju da podnesu ostavku ili da budu smenjeni, jer im nije mesto u javnoj službi. Oni od kojih se očekuje da štite pravo i da sprovode zakon, ne smeju da krše zakon. Zato, moraju da odu.
Tražimo smenu načelnika beogradske Komunalne policije Nikole Ristića, zamenika načelnika Darka Vujisića i komandira područne organizacione jedinice Srđana Ilića. 
Za neodgovorne je GOTOVA PRIČA, a za Srbiju je POSTUPANJE POČELO!