Siniša Mali: Tražiću izveštaj od Komunalne policije

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će od Komunalne policije zatražiti izveštaj o tome zašto je ekipi Istinomera onemogućeno snimanje intervjua na Savskom keju 25. septembra.  Iako je od tog incidenta prošlo skoro 15 dana, gradonačelnik najavljuje da će tek sada od čelnih ljudi beogradske Komunalne policije zahtevati da se izjasne o celom događaju.

Istinomer: Znate da je pre desetak dana Komunalna policija sprečila snimanje Istinomera na Savkom keju. Da li ćete tražiti odgovornost nadležnih za taj postupak?

Mali: Ja ću tražiti izveštaj od Komunalne policije oko tog incidenta i onda ću vam javiti moje mišljenje.

Istinomer: Više od godinu dana tražimo intervju sa vama, mislim da bi bilo jako dobro da jednoj maloj, nezavisnoj redakciji izađete u suret?

Mali: Kucate na otvorena vrata, nema problema.

Podsetimo, novinarki i snimateljima sajta Istinomer Komunalna policija zabranila je 25. septembra snimanje ispred restorana “Savanova” i napisala im prekršajne prijave uz obrazloženje da su “ulaskom na gradilište ometali službeno lice u obavljanju dužnosti”. Ekipi Istinomera, koja je snimala intervju sa Dobricom Veselinovićem iz Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, najpre je iz restorana “Savanova” poručeno da se odmah udalje, jer vlasnik ne dozvoljava snimanje u blizini objekta. Pošto članovi novinarske ekipe to nisu učinili, ubrzo je stiglo dvoje komunalnih policajaca, koji su insistirali na tome da se ekipa udalji, jer je, kako su kazali, u pitanju gradilište. Nakon toga, na šetalištu se pojavilo još sedam komunalnih policajaca koji su napisali prekršajne prijave novinarki, dvojici snimatelja i fotoreporteru Istinomera, kao i Dobrici Veselinoviću.

Redakcija Istinomera podnela je zaštitniku građana Saši Jankoviću pritužbu na rad beogradske Komunalne policije, a zajedno sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS) načelniku Komunalne policije Beograda pritužbu na rad komunalnog policajca Srđana Ilića zbog ometanja i primene sile.Takođe, poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković podneli smo pritižbu zbog diskriminacije na osnovu zanimanja i pretpostavljenog političkog ubeđenja.

Insistiraćemo na tome da Komunalna policija radi u javnom interesu. Bićemo istrajni, a pozivamo i vas da nam svojim predlozima, sugestijama i informacijama pomognete u tome.
Gotova priča, postupanje počelo!