Prihvaćene preporuke ombudsmana, o ostavci načelnika, još uvek ni reči

Komunalna policija izjasnila se o prvom incidentu sa novinarima Istinomera i prihvatila sve preporuke Zaštitnika građana. Odgovora gradske uprave o razrešenju Nikole Ristića još uvek nema.

Komunalna policija grada Beograda uvažila je sve preporuke Zaštitnika građana koje su upućene nakon nepravilnog i nezakonitog postupanja te javne službe prema novinarskoj ekipi „Istinomera“ u septembru prošle godine, navodi se u izjašnjenju Komunalne policije objavljene na sajtu Zaštitnika građana. 

Komunalna policija će od sada samo postupati u slučajevima koji su u nadležnosti te javne službe, biće započeta praksa razgovora sa građanima i to svakog prvog četvrtka u mesecu u službenim prostorijama, a planira se i organizacija obuka o poštovanju ljudskih prava za pripadnike te službe.
U izjašnjenju koje je potpisao načelnik Komunalne policije Nikola Ristić stoji da su svi komunalni policajci upoznati sa zakonskom činjenicom da fotografisanje i snimanje komunalne policije nije protivzakonito, jer je reč o snimku postupanja komunalnog policajca kao nosioca javne službe.
Pozdravljamo prvi korak Komunalne policije koja u svom odgovoru Zaštitniku građana, konačno priznaje prekoračenje nadležnosti u postupanju od 25. septembra prošle godine kada smo zbog snimanja na javnoj površini, u blizini kafića “Savanova”, dobili prekršajne prijave.
*
Nikola Ristić na obeležavanju pete godišnjice Komunalne policije, novembar 2015. / Foto: FoNet

Istinomer, u skladu sa usvojenim preporukama Zaštitnika građana, očekuje i izvinjenje od strane Komunalne policije.

Takođe čekamo i reakcije na drugu preporuku Zaštitnika građana koji zbog postupanja prema novinarima Istinomera i KRIK-a traži razrešenje načelnika Komunalne policije Nikole Ristića.
Komunalna policija za pet godina postojanja, očigledno nije opravdala očekivanja građana. Naprotiv, brojni uznemiravajući snimci fizičkog obračunavanja sa građanima, kao i sprečavanja novinara da obavljaju svoj posao, nalažu ozbiljne promene u radu te javne službe.
Zbog toga smatramo da se u novi zakon o radu te službe ne smeju olako unositi odredbe koje samo proširuju ovlašćenja rada Komunalne policije, a da se prethodno ne definišu i njihove obaveze. Očigledno je da postoji potreba da se preciznije i pravednije definišu pravila o načinima postupanja ove službe.
Samo tako može se trajno obezbediti da nam se ovakvi slučajevi više ne događaju.