Prekršajne prijave zbog snimanja na Savskom šetalištu

Novinarki i snimateljima sajta Istinomer Komunalna policija zabranila je danas snimanje ispred restorana “Savanova” i napisala im prekršajne prijave uz obrazloženje da su “ulaskom na gradilište ometali službeno lice u obavljanju dužnosti”. Ekipi Istinomera, koja je snimala intervju sa Dobricom Veselinovićem iz Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, najpre je iz restorana “Savanova” poručeno da se odmah udalje, jer vlasnik ne dozvoljava snimanje u blizini objekta. Pošto članovi novinarske ekipe to nisu učinili, ubrzo je stiglo dvoje komunalnih policajaca, koji su insistirali na tome da se ekipa udalji, jer je, kako su kazali, u pitanju gradilište. Nakon toga, na šetalištu se pojavilo još sedam komunalnih policajaca koji su napisali prekršajne prijave novinarki, dvojici snimatelja i fotoreporteru Istinomera, kao i Dobrici Veselinoviću.

Pogledajte intervju sa Dobricom Veselinovićem:

Novinarka Istinomera Vesna Radojević ističe da je komunalnim policajcima objasnila da  nameravaju da snime intervju na Savskom šetalištu, na kome, kako naglašava, nije bila istaknuta bilo kakva zabrana kretanja ili snimanja.

“Stajali smo na više od 50 metara od restorana “Savanova”, kada nam je prišao jedan čovek iz kafića i kazao da vlasnik ne dozvoljava snimanje. Nismo hteli da se udaljimo, jer nigde nismo videli bilo kakvo obeležje da je obala Save privatni posed. Ubrzo je došlo dvoje komunalnih policajaca koji su nam savetovali da poslušamo naredbe iz kafića, a pošto smo bili uporni u tome da obavimo svoj posao, nakon samo nekoliko minuta tu se stvorilo još sedam komunalnih policajaca, koji su na vrlo grub način pokušali da nas oteraju. Tvrdili su da je u pitanju gradilište i da nemamo pravo da tu snimamo. Pokušali smo da im objasnimo da nikakvog znaka zabrane nema u blizini, ali oni nisu želeli da nas čuju, već su nam  napisali prekršajne prijave. Istinomer već godinama prati teme od javnog interesa, među kojima je svakako i projekat “Beograd na vodi”, a na ovaj način sprečeni smo u tome”, ističe Vesna Radojević.

Redakcija Istinomera poziva na odgovornost Komunalnu policiju zbog neprofesionalnog postupanja prema predstavnicima medija koje je onemogućila da izveštavaju javnost o temama od javnog interesa. Novinari Istinomera će i dalje nastaviti da izveštavaju o temama koje se tiču svih građana Srbije i da pozivaju na odgovornost institucije i javne funkcionere koji ne poštuju javni interes.

*
Dragan Kujundžić, urednik fotografije na Istinomeru, nakon intervencije Komunalne policije / Foto: Istinomer

Tokom nasilnog postupanja komunalnih policajaca, i uz povike “Gotova priča, počelo postupanje” šef područne organizacione jedinice Komunalne policije Srđan Ilić pretio je snimatelju Istinomera da bi “stativ mogao da upadne u vodu”, a urednik fotografije na Istinomeru dobio je nekoliko modrica.