Obrazovanje u Srbiji, lider u regionu po korupciji

Skandali sa krađom ispitnih pitanja, izmenama upisne pocedure kao i utisak da je bolje kupiti testove nego znanjem sticati bodove dobri su primer stanja u obrazovanju.

Žarko Obradović 
Takvu sliku potvrđuje i godišnji „Globalni barometar o korupciji“ Transparency Internationala.

Prema tom relevantnom svetskom istraživanju o tome kako građani doživljavaju korupciju analizirano je osam sektora, a jedna od njih je i obrazovanje.

Sudeći prema rezultatima analize koja je sprovedena od 7. do 14. septembra 2012. na nacionalnom uzorku od 1.011 ispitanika obrazovanje u Srbiji je doživelo veliki skok, ali kada je u pitanju korupcija.

Naime, čak 15 odsto građana priznalo je da je dalo mito nekom u sistemu obrazovanja. Ovaj brojka ima posebnu težinu kada se uporedi sa 2010. godinom kada je ovaj procenat iznosio 4,1 odsto. Odnosno skoro četiri puta više (3, 65) nego pre tri godine. 

obrazovanje korupcija
No, to nije kraj „uspesima“ obrazovnog sistema u Srbiji sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem na čelu. Kada se uporede procenti davanja mita sa zemljama u regionu, Srbija je ubedljivo najkorupiranija zemlja na Zapadnom Balkanu.

Iza Srbije se nalaze Makedonija sa 10 odsto, Bosna i Herecgovina sa 8, dok je Hrvatska sa nula odsto, školskim rečnikom postavila domaći zadatak.
obrazovanje korupcija_region

Pomenute brojke jasno ukazaju na stanje u obrazovanju, a ministar kao prvi čovek ministarstva može i dalje da tvrdi kako nije odgovoran.