Najviše žalbi na beogradsku Komunalnu policiju

Zaštitnik građana je u poslednje četiri godine primio 43 pritužbe na rad komunalne policije u Srbiji. Najveći broj je odbačen kao neosnovan, a u postupku su tri od kojih se dve odnose na postupanje policajaca prema novinarima.
Zaštitnik građana je od 2011. godine primio ukupno 43 pritužbe na rad komunalne policije u Srbiji. Najveći broj pritužbi odnosi se na rad pripadnika policije tokom nadzora putnika u javnom prevozu i parkiranja na javnim površinama. Po jedna pritužba stigla je na komunalnu policiju u Somboru, Subotici, Čačku i Pančevu, dve su stigle iz Niša, isto toliko iz Novog Sada i Kragujevca, dok se tri pritužbe tiču komunalne policiju u Valjevu. Svih ostalih 30 pritužbi odnosi se na komunalnu policiju u prestonici. 

I pored trenda rasta pritužbi na rad komunalne policije, broj ovih pritužbi u odnosu na pritužbe iz drugih oblasti u toku 2014. i 2015. godine, ispod je 1 odsto svih pritužbi, ocenjuje Zaštitnik. 
“Najveći broj ovih pritužbi odnosi se na rad komunalne policije,  tj. na nezadovoljstvo postupanjem pripadnika policije prilikom ostvarivanje nadzora u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju i parkiranja na javnim površinama. Izvestan broj pritužbi odnosi se na zaštitu životne sredine usled buke iz ugostiteljskih objekata u letnjim mesecima”, navodi se u odgovorima Zaštitnika građana upućenih Istinomeru.

Pritužbe su uglavnom odbačene: od 43 primljene 27 je odbačeno zbog neiskorišćenih pravnih sredstava (prigovor na rad komunalnih policajaca koji se upućuje načelniku Komunalne policije, u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji). Jedan broj pritužbi, njih 10, je odbijen kao neosnovan (uglavnom se odnosi na probleme u vezi sa parkiranjem). Dve pritužbe su prosleđene lokalnom ombudsmanu.

Iz dostavljenih podataka Istinomeru vidi se da su tri pritužbe i dalje u radu, tj. po njima nije okončano postupanje. 
Kako je saopšteno iz kancelarije Zaštitnika građana, jedan od postupaka pokrenut je po pritužbi novinara “Istinomera” a odnosi se na postupanje pripadnika Komunalne policije prema novinarskoj ekipi Istinomera na Savskom šetalištu pre mesec i po dana. Kako se navodi u pisanoj izjavi dostavljenoj Istinomeru, nakon što razmotri dobijeno izjašnjenje kontrolisanog organa, Komunalnoj policiji će najverovatnije biti upućene preporuke zbog mnogobrojnih propusta. 
Podsećamo, 25. septembra je ekipa naše redakcije sprečena u snimanju intervjua na Savskom šetalištu, neposredno pored promotivnog štanda projekta “Beograd na vodi” a napisane su nam i prekršajne prijave uz obrazloženje da se nalazimo na gradilištu. 
*
Susret komunalne policije i ekipe Istinomera / Foto: Dragan Kujundžić

Komandir područne organizacione jedinice Srđan Ilić pretio je tada snimatelju Istinomera da će kamera pasti u vodu jer se ekipa navodno nalazi na gradilištu iako je tada još građana slobodno šetalo. Istinomer je tek nedavno dobio i službenu belešku o tom incidentu koja je puna nelogičnosti. 

Drugi postupak (pokrenut na inicijativu Zaštitnika građana) odnosi se na događaj od 21. oktobra 2015. godine, kada su pripadnici obezbeđenja gradonačelnika Siniše Malog, sa kojima se našao i načelnik Komunalne policije i njegov zamenik, novinarima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) oduzeli fotoaparate i kamere i obrisali snimke. Zaštitnik kaže da će i u ovom slučaju, nakon što se razmotri dobijeno izjašnjenje kontrolisanog organa, Komunalnoj policiji najverovatnije biti upućene preporuke zbog propusta u radu.
#GotovaPriča #PostupanjePočelo

Ne smemo da ćutimo i zatvaramo oči pred nasiljem i onima koji misle da uz upotrebu sile mogu da sprovode politiku koja nije u skladu sa onom zbog koje je Komunalna policija i nastala. Mi želimo komunalnu policiju koja radi u interesu ljudi. Želimo komunalnu policiju koja pomaže da naš Beograd bude bolje mesto za život. Koja će biti čvrsti oslonac u zaštiti prava i sprovođenju zakona. Želimo da komunalni policajac rešava sve one probleme koji muče mnoge Beograđane – nepropisno parkirana vozila, uništavanje zelenih površina, prljanje grada, uništavanje zajedničke imovine itd.

Napad na medije, bespravna upotreba sile, zloupotreba službenog položaja ne smeju da postanu uobičajeni način ponašanja bilo koga, pa ni pripadnika Komunalne policije. Oni koji nisu spremni da rade u interesu svih građana, koji su privatan interes stavili iznad opšteg – moraju da podnesu ostavku ili da budu smenjeni, jer im nije mesto u javnoj službi. Oni od kojih se očekuje da štite pravo i da sprovode zakon, ne smeju da krše zakon. Zato, moraju da odu.

Tražimo smenu načelnika beogradske Komunalne policije Nikole Ristića, zamenika načelnika Darka Vujisića i komandira područne organizacione jedinice Srđana Ilića. 
Za neodgovorne je GOTOVA PRIČA, a za Srbiju je POSTUPANJE POČELO!