Izvinite, predomislili smo se – Žarko ipak ne može biti odgovoran

Tražili smo ostavku ministra obrazovanja Žarka Obradovića, jer je propustio šansu da prihvati odgovornost i time zaštiti institucije i državu. Istinomer je pokrenuo peticiju za njegovu smenu kao odgovor na aferu “mala matura”. Svojim postupcima i izjavama ministar je pokazao da nije dostojan javne funkcije koja mu je poverena.

Ovo nije prvi put da Istinomer zahteva odgovornost.

 

Podrška Žarku

Shvatamo da je koncept polaganja računa i zahtevanja odgovornosti potpuno inovativan u Srbiji. Učimo od uspešnijih, od onih kojima je fotelja važnija od građana, kojima je obećanje ludom radovanje, burazerstvo i muljanje način dobrog poslovanja, kojima je korupcija način da se dođe do posla, diplome ili lekara.

I zato, od danas, promovišemo odgovornost na ovdašnji način. Ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se. Da i mi malo osetimo taj sladak ukus slave i uspeha.

Prvo, kako je moguće da je samo Ministar odgovoran za stanje u oblasti za koju je nadležan. Sigurno je odgovorna i prethodna Vlada ali i ona pre nje. I građani. A za obrazovanje su sigurno kriva i deca. Ministar Obradović, možda, jeste prvi čovek Ministarstva prosvete, ali ne može on da bude odgovoran za to što je neko ukrao testove za polaganje male mature. Još manje možemo njega smatrati odgovornim za to što se pravila igre menjaju u sred utakmice, pa se matura neće bodovati, protivno zakonu. Ko još poštuje zakon u Srbiji?! Ne treba se držati zakona, ko pijan plota. Deca moraju da nauče da nije sve u životu med i mleko. Što se pre suoče sa nepravdom, očvrsnuće. To je najvažnija obrazovna lekcija i zato ministra treba podržati, a ne tražiti njegovu smenu.

Drugo, gde još to postoji da ministar treba da podnese ostavku na osnovu političke odgovornosti?! Na desetine ministara i premijera širom sveta, koji su zbog različitih razloga podneli ostavke poslednjih nekoliko meseci, sigurno se gorko kaju zbog toga. Na tuđim greškama treba učiti! Ako je neko kriv, kriv je i treba da ide u zatvor. To je jedina odgovornost koja postoji. U slučaju “mala matura” zna se ko je ukrao testove, a to nije ministar, tako da on apsolutno ne može biti odgovoran.

Treće, svi su se okomili na ministra – roditelji, prosvetni radnici, naučnici i traže njegovu smenu. Koja je ta šačica od 15.000 ljudi koja je potpisala peticiju i koja zahteva odgovornost od Ministra?! Ne vide da su u stvari oni odgovorni, a ne Ministar. Roditelji, jer su deci plaćali pripremu za maturu, umesto da su ih terali da uče. Prosvetni radnici jer samo traže povećanje plata za sebe, a posao u školi otaljavaju. A naučnici umesto da doprinesu razvoju Srbije, odlaze iz zemlje uz izgovor o tobože lošim uslovima za rad.

Četvrto, regionalni smo lideri po korupciji u obrazovanju. Zna se da je mito deo tradicije, a zna se i da smo bez tradicije ništa. Na vetrometini.

Zato što je Obradović Žarko, a ne Dositej, smatramo da sada moramo da odbranimo Žarka. 

Krećemo u kampanju „Odbranimo Žarka“, jer nije Žarko kriv, kriva su deca.