Istinomer pred sudom, komunalci još bez odgovornosti

Foto-reporter Dragan Kujundžić saslušan je danas u Prekršajnom sudu u Beogradu zbog toga što je, kako se navodi u prijavi, 25. septembra na Savskom šetalištu ometao komunalne policajce u obavljanju službene dužnosti.  Podsetimo, ekipi Istinomera Komunalna policija zabranila je 25. septembra snimanje ispred restorana “Savanova” i napisala nam prekršajne prijave uz obrazloženje da se nalazimo na gradilištu.

*
Pripadnici Komunalne policije pišu prijave ekipi Istinomera, 25.9.2015. / Foto: Istinomer

Nakon tri meseca, jedino se utvrđuje odgovornost Kujundžića, dok niko iz Komunalne policije nije odgovarao za to što se prilikom legitimisanja, komunalni policajac Srđan Ilić bez bilo kakvog povoda novinarima obraćao sa nepoštovanjem, povišenim i drskim tonom, a bez pravnog i zakonskog osnova zahtevao da se oprema za snimanje isključi i da se novinarska ekipa udalji, upućujući indirektne, ali veoma jasne pretnje da će im u suprotnom oštetiti kameru.

Foto-reporter Dragan Kujundžić ističe da je u Prekršajnom sudu ponovio da ni on niti bilo ko od članova novinarske ekipe nije ometao komunalne policajce u obavljanju službene dužnosti.

“Zatražio sam da se na sledeće ročište dovedu svedoci, i to načelnik Komunalne policije Nikola Ristić i njegov zamenik, dvoje komunalnih policajaca koji su bili prisutni na Savskom šetalištu, kao i ostatak novinarske ekipe Istinomera, kako bi se tačno utvrdilo na koji način sam sprečavao komunalce da obavljaju službenu dužnost”, kaže Kujundžić.

U pisanoj odbrani Istinomera takođe se naglašava da su neistiniti navodi iz prekrašajne prijave u kojoj se ističe da je prostor ispred restorana “Savanova” gradilište. Naime, prema dopisu koji je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poslalo Inicijativi Ne da(vi)mo Beograd, navodi se da je obustavljen postupak za izdavanje rešenja kojim se odobrava rekonstrukcija obaloutvrde reke Save, pa je jasno da za tu lokacije nema građevinske dozvole, te da nije u pitanju gradilište. 

Kako je Istinomer ranije pisao, službena beleška i druga dokumenta iz  predmeta, koje smo dobili  pokazuju niz nelogičnosti u postupanju Komunalne policije. Tako u službenoj beleški piše da je “patrola komunalne policije  prilikom vršenja kontrole komunalnog reda na Savskom keju (…) uočila jedno lice bez zaštitne opreme na radu, te je prema istom primenila jedno od svojih ovlašćenja predviđenih odredbama Zakona o komunalnoj policiji (…)”. Čudno je kako su komunalni policajci uočili samo jedno lice bez zaštitne opreme s obzirom da fotografije i snimak koje smo napravili pokazuju da je više građana šetalo promenadom bez zaštitne opreme.
 
U službenoj beleški se navodi da je komunalna policija na lice mesta došla zbog prijave NN lica koja se odnosi na izvođenje građevinskih radova, rasut građevinski materijal i prljanje šetališta “Savamala” na Savskom keju. Ipak, komunalna policija nije na licu mesta utvrđivala da li su navodi iz prijave tačni, o čemu svedoči novinarska ekipa Istinomera i snimak događaja.

______________________________________________________________________
#GotovaPriča #PostupanjePočelo

Ne smemo da ćutimo i zatvaramo oči pred nasiljem i onima koji misle da uz upotrebu sile mogu da sprovode politiku koja nije u skladu sa onom zbog koje je Komunalna policija i nastala. Mi želimo komunalnu policiju koja radi u interesu ljudi. Želimo komunalnu policiju koja pomaže da naš Beograd bude bolje mesto za život. Koja će biti čvrsti oslonac u zaštiti prava i sprovođenju zakona. Želimo da komunalni policajac rešava sve one probleme koji muče mnoge Beograđane – nepropisno parkirana vozila, uništavanje zelenih površina, prljanje grada, uništavanje zajedničke imovine itd.

Napad na medije, bespravna upotreba sile, zloupotreba službenog položaja ne smeju da postanu uobičajeni način ponašanja bilo koga, pa ni pripadnika Komunalne policije. Oni koji nisu spremni da rade u interesu svih građana, koji su privatan interes stavili iznad opšteg – moraju da podnesu ostavku ili da budu smenjeni, jer im nije mesto u javnoj službi. Oni od kojih se očekuje da štite pravo i da sprovode zakon, ne smeju da krše zakon. Zato, moraju da odu.

Tražimo smenu načelnika beogradske Komunalne policije Nikole Ristića, zamenika načelnika Darka Vujisića i komandira područne organizacione jedinice Srđana Ilića. 

Za neodgovorne je GOTOVA PRIČA, a za Srbiju je POSTUPANJE POČELO!