Da se ne obrukamo pred decom

“Kada se nešto dogodi jednom – dešava se! Ako se desi i drugi put – slučajnost! Ali kada se stalno ponavlja onda je – navika! Naša država se svakako trudi da navikne decu na nepravdu, varanje, kao i na to da se sve može kupiti novcem. Poštenje i učenje se ne isplati! Toliko o našem obrazovnom sistemu!“

 
Komentar Aleksandre Ilić – Nešić samo je jedan od pristiglih ovih dana na naše Facebook stranice (Istinomer) povodom skandala vezanog za malu maturu i odbijanje resornog ministra Žarka Obradovića da prihvati odgovornost za to što se problemi sa organizovanjem ponavljaju iz godine u godinu. U velikom broju komentara građani izražavaju stav sličan Aleksandrinom: da događaji poput ovoga utiču ne samo na upis u srednju školu ove generacije, već i na opštu klimu u kojoj mladi ljudi razvijaju svoje stavove.

Slično kaže i Persida Jovanović: “Ostavka mora doći, inače ćemo morati sami da je izdejstvujemo. Ne treba i mi da se obrukamo pred svojom decom. Ako ovo prođe, onda stvarno zaslužujemo i gore.”

Neki od komentara tiču se uopštenije stanja u obrazovanju, i probleme sa organizovanjem završnog ispita:
“Mala matura je samo kap koja je prelila čašu u moru negativnosti koje se dešavaju u prosveti. Ostavka nije rešenje ali treba da označi početak reforme u našem obrazovanju. OSTAVKA.” (Novica Stanković)

Maja Pešić sumira u svom komentaru poziciju brojnih građana koji obično nemaju sklonost ka društvenomangažovanju: “Prvi put u životu zelim da uđem u neko udruzenje kako bi se, ako nista drugo, opravdao stres koji su imala deca od samo 14 godina!”

Novica Stanković kaže: “Ostavka ministra Obradovića trebala bi da bude moralni čin, njegovo ponašanje, i odnos prema dešavanjima u prosveti govori dovoljno o njegovom moralu. OSTAVKA. Mala matura je samo kap koja je prelila čašu u moru negativnosti koje se dešavaju u prosveti.”

I zaključuje: “Ostavka nije rešenje ali treba da označi početak reforme u našem obrazovanju. OSTAVKA.”

Peticiju za smenu ministra Obradovića možete potpisati ovde.