Čelnici Komunalne policije sprečavaju rad novinara!

Načelnik Komunalne policije Nikola Ristić i njegov zamenik danas su fizički sprečili novinare Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) da gradonačelniku Siniši Malom postave pitanje. Na snimcima koje je mobilnim telefonom napravila novinarka KRIK-a Dragana Pećo vidi se kako su osobe u civilu, među kojima su i čelni ljudi Komunalne policije, preprečile put novinarima, uzele fotoaparat i mobilni telefon i obrisale snimke koje su novinari napravili dok su pokušavali da obave svoj novinarski zadatak. 
Zaštinik građana Saša Janković izjavio je da će postupak kontrole rada Komunalne policije po pritužbi Istinomera zbog sprečavanja snimanja na Savskom šetalištu, biti proširen i na današnji incident čelnika Komunalne policije sa kolegama iz KRIK-a. 

Podsetimo, novinarki i snimateljima sajta Istinomer Komunalna policija zabranila je 25. septembra snimanje ispred restorana “Savanova” i napisala im prekršajne prijave uz obrazloženje da su “ulaskom na gradilište ometali službeno lice u obavljanju dužnosti”. Ekipi Istinomera, koja je snimala intervju sa Dobricom Veselinovićem iz Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, najpre je iz restorana “Savanova” poručeno da se odmah udalje, jer vlasnik ne dozvoljava snimanje u blizini objekta. Pošto članovi novinarske ekipe to nisu učinili, ubrzo je stiglo dvoje komunalnih policajaca, koji su insistirali na tome da se ekipa udalji, jer je, kako su kazali, u pitanju gradilište. Nakon toga, na šetalištu se pojavilo još sedam komunalnih policajaca koji su napisali prekršajne prijave novinarki, dvojici snimatelja i fotoreporteru Istinomera, kao i Dobrici Veselinoviću.
Redakcija Istinomera podnela je zaštitniku građana Saši Jankoviću pritužbu na rad beogradske Komunalne policije, a zajedno sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS) načelniku Komunalne policije Beograda pritužbu na rad komunalnog policajca Srđana Ilića zbog ometanja i primene sile.Takođe, poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković podneli smo pritižbu zbog diskriminacije na osnovu zanimanja i pretpostavljenog političkog ubeđenja.
Insistiraćemo na tome da Komunalna policija radi u javnom interesu. Bićemo istrajni, a pozivamo i vas da nam svojim predlozima, sugestijama i informacijama pomognete u tome.
Zaštinik građana Saša Janković izjavio je da će postupak kontrole rada Komunalne policije po pritužbi Istinomera zbog sprečavanja snimanja na Savskom šetalištu, biti proširen i na današnji incident čelnika Komunalne policije sa kolegama iz KRIK-a.
Gotova priča, postupanje počelo!