Šinjel i mantija pod istim šlemom

Ministar odbrane o uvođenju svešteničke službe u Vojsku Srbije. (Blic, 28. 6. 2010. godine)
„Vrlo brzo će se kao profesionalna vojna lica naći i vojni sveštenici svih verskih zajednica u Srbiji.“

Još od 2000. godine pominje se mogućnost da se u vojsku uvede sveštenička služba i da se na taj način omogući pravo na izražavanje veroispovesti.

Ministar Šutanovac je pojasnio da verska služba ima tradiciju u Vojsci Srbije, ali i u modernim armijama.

„Od američke vojske pa do gotovo svih vojski NATO-a i na istoku, verska služba nikad nije ni ukidana. Postoji potreba da sa vojskom, pogotovu u najtežim momentima, bude duhovnik koji može da pomogne u rešavanju unutrašnjih, duhovnih problema vojnika. Biće to sveštenici različitih veroispovesti – i hrišćanske, pravoslavne i katoličke, i muslimanske i jevrejske. Mislim da će to doprineti stabilizaciji i još boljem duhu unutar vojske.“

Vreme, 1. 7. 2010. godine

Ideju da se u vojsku uvede verska služba pozdravila je Srpska pravoslavna crkva. Na jesen 2010. godine, predstavnici Ministarstva odbrane posetili su vojsku Sjedinjenih Američkih Država, kako bi razmenili iskustva o organizaciji svešteničke službe.

„Državni sekretar Igor Jovičić boravio je u Sjedinjenim Američkim Državama od 12. do 17. oktobra. Poseta je realizovana u cilju sticanja saznanja i razmene iskustava o organizaciji svešteničke službe u Vojsci, unapređenja bilateralne vojne saradnje i razvoja ukupnih odnosa Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.“

sajt ministarstva odbrane, 20. 10. 2010. godine

Vlada Srbije donela je u martu 2011. Uredbu o vršenju verske službe u Vojsci Srbije, čime je omogućeno da se, posle više od sedam decenija, u Vojsku Srbije uvede verska služba.  Ministar  Dragan Šutanovac 28. juna potpisao je s patrijarhom Irinejom sporazum o obavljanju verske službe u Vojsci Srbije, a 18. oktobra potpisan je sporazum i sa još šest tradicionalnih crkava i verskih zajednica.

„Sporazum su potpisali ministar Šutanovac i predstavnici verskih zajednica – beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, biskup Samuel Vrbovski, episkop Ištvan Čete Semeši, predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak i biskup Arpad Dolinski.“

Beta, 19. 10. 2011. godine

Istinomer izjavu ministra Šutanovca ocenjuje kao ispunjeno obećanje.

Četa sveštenika

Sveštenička služba u Vojsci Kraljevine Srbije funkcionisala je u štabu komande do 1918. godine. Posle stvaranja Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, u vojsci su bila sveštena lica sve tri veorispovesti, a pri Minsitarstvu vojnom postojalo je telo koje je rukovodilo svešteničkom strukom.

Ideja o vraćanju svešteničke službe u vojsku aktuelna je od 2000. godine kada je započet rad na stvaranju uslova za uvođenje i razvoj verskog života u vojsci. Krajem 2003. godine doneta je odluka o tome, a radni tim Ministarstva odbrane i vojske predložio je model za sprovođenje te inicijative koju je prihvatio Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, a podržali i predstavnici tradisionalnih veskih zajednica. Zakon o vojsci koji je usvojen 2007. godine predvideo je uvođenje sveštenilke službe u VS.