Hladnjačari, stiže novac!

Ministar poljoprivrede o kreditu za otkupljivače maline. (Tanjug, 7. 8. 2011. godine)
„Isplata sredstava iz Fonda za razvoj hladnjačarima će biti omogućena u što kraćem roku.“

Proizvođači maline iz ariljskog kraja protestovali su početkom avgusta zbog niske otkupne cene tog voća. Oni su, naime, tražili da otkupna cena maline bude 126, a vlasnici hladnjača su im nudili 90 dinara po kilogramu. Posle nekoliko dana štrajka blokade puteva, prozvođači, otkupljivači i predstavnici ministarstva poljoprivrede postigli su dogovor da otkupna cena maline bude 100 dinara po kilogramu. Ministar Petrović je najavio da će vlasnici hladnjača dobiti mogućnost da podignu povoljne kredite, kako bi mogli da ispoštuju dogovorenu otkupnu cenu maline. Polovinom septembra krediti su odobreni, potvrdio je pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović.

„Fond za razvoj je, u skladu sa avgustovskim dogovorom vlasnika hladanjača i proizvođača malina, odobrio kredite za osam hladnjača u vrednosti od 478 miliona dinara kako bi se tim sredstvima cena maline uvećala u odnosu na tržišnu za deset dinara po kilogramu. Očekujemo da vlasnici hladnjača sada izmire svoje obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima i isplate za preuzete maline cenu za deset dinara veću od prethodno utvrđene.“

Sajt Vlade Srbije, 16. 9. 2011. godine

Kako je Istinomeru potvrđeno iz Fonda za razvoj svim hladnjačarima kojima su odobreni krediti u 2011. godini i koji su zaključili ugovor sa Fondom isplaćena su obećana sredstva.

Stoga, Istinomer ministru Petroviću daje ocenu „ispunjeno“.