Na mrežama oživela stara “teorija” o apokalipsi i udaru asteroida

Sudeći po tvrdnjama sa Fejsbuka i pojedinih sajtova u regionu, „jednog dana između 22. i 28. septembra”, asteroid će pogoditi Zemlju u blizini Portorika i izazivati planetarno razaranje. Ista neosnovana „upozorenja“ teoretičara zavere i samoproklamovanih proroka, ciklično se šire internet prostorom još od 2015. godine.
Izvor: Pixabay

„Džinovsko nebesko telo će krajem devetog meseca udariti blizu Portorika i time će započeti apokalipsa,“ navodi se u objavama pojedinih Fejsbuk korisnika iz Srbije i Hrvatske.

Ovu informaciju, kako se sugeriše u članku sa portala Politika ekspres iz 2019. godine, „zataškavaju“ brojne vladine organizacije širom sveta, u prvom redu NASA.

„Džinovski asteroid hrli ka našoj planeti i jedan dan između 22. i 28. septembra udariće blizu Portorika i uništiti skoro sav život na Zemlji, upozorio je američki propovednik Efrain Rodrigez“, nastavlja se u obmanjujućem tekstu.

Efrain Rodrigez sebe naziva prorokom čije „direktne poruke od Boga” o apokaliptičnim scenarijima cirkulišu internetom najmanje jednu deceniju.

 

NASA je 2015. godine reagovala na širenje panike o udaru asteroida

 

Usled naleta lažnih scenarija o „sudnjem danu“ 2015. godine, NASA je objavila saopštenje kojim je ova agencija odbacila sve tvrdnje o planetarno razarajućem asterodu.

Ne postoji naučna osnova — ali ni trunke dokaza — da će asteroid ili bilo koje drugo nebesko telo uticati na Zemlju [u septembru]“, istakao je Pol Čodas, koordinator NASA Centra za posmatranje objekata u blizini Zemlje (CNEOS).

Iz CNEOS-a su tada poručili i da ni u doglednoj budućnosti ne postoji pretnja od asteroida koji bi udarili u našu planetu. Štaviše, „svi poznati i potencijalno opasni asteroidi imaju manje od 0,01 odsto šanse da utiču na Zemlju u narednih 100 godina“, dodaje se u saopštenju.

„Da je postojao objekat dovoljno veliki da izvrši takvu vrstu uništenja, do sada bismo ih uočili i na vreme upozorili svetsku javnost“, istakao je Čodas.

NASA detektuje, prati i karakteriše asteroide i komete koji prolaze 50 miliona kilometara blizu Zemlje koristeći i zemaljske i svemirske teleskope. Centar za posmatranje objekata u blizini Zemlje, kolokvijalno nazvan „svemirska straža“, otkriva i predviđa putanje ovih objekata sa ciljem utvrđivanja potecijalne opasnosti po našu planetu. Do danas nije bilo verodostojnih pretnji udara nekog nebeskog tela — samo kontinuirano i bezopasno padanje meteoroida ili sićušnih asteroida koji sagorevaju u Zemljinoj atmosferi.

Asteroid koji će udariti blizu Portorika, međutim, nije prva neistinita tvrdnja o apokalipsi koja nam preti iz svemira.

Glasine o takozvanoj kometi „sudnjeg dana“ počele su da kruže 2011. godine. Reč je o kometi Elenjin, koja nije predstavljala opasnost za našu planetu s obzirom da se raspala daleko pre nego što se približila Zemljinoj atmosferi. Poznate su nam i tvrdnje o kraju majanskog kalendara od 21. decembra 2012. godine, što je, po teoretičarima zavere, označavao „početak kraja sveta“ — i ovog puta kao rezultat udara asteroida.

 
A „apokalipsa” ove godine?

 

Tvrdnja o udaru džinovskog nebeskog tela ove godine je pogrešna koliko i lažna priča o neminovnom udaru iz 2015. godine, rekao je Čodas za AFP činjenice povodom „proročanstava“ za ovu godinu.

CNEOS prati i predviđa putanje svih poznatih asteroida blizu naše planete u narednih 100 godina. S tim u vezi, pojašnjava Čodas, ne postoji niti najmanja šansa za koliziju nijednog nebeskog tela sa Zemljom do najmanje 2200. Godine.

„Prema našim procenama, preko 95 odsto velikih asteroida blizu Zemlje je  već otkriveno i znamo da ne mogu da udare u Zemlju. Procenjuje se da postoji još par asteroida koje tek treba da otkrijemo, međutim, šanse da će neki od njih udariti našu planetu u bilo kojoj od godina o kojima govorimo je izuzetno mala — manja od jedan u milion, zaključuje Čodas u odgovoru za AFP činjenice

„NASA istraživački programi bi, gotovo sigurno, na vreme uočili tako veliki asteroid, što podrazumeva da bi se blagovremeno poslale svemirske misije sa ciljem presresetanja nadolazećeg asteroida,“ objašnjava on.

„Dokazano je da je Rodrigezovo „proročanstvo“ bilo dezinfomacija i 2015. godine, stoga, niko ne bi trebalo da obraća pažnju na nju ni u 2022“, zaključuje Čodas.

 

Naslovna fotografija: Pixabay