Fudbaler Minhena 1860 nije završio karijeru zbog miokarditisa

Da li je fudbaleru Minhena 1860 zaista završena karijera jer je primio vakcinu protiv kovida-19? Ipak se radi o dezinformaciji.

Nije bilo potrebno mnogo da vest da fudbaler Minhena 1860, Kijanu Štaude pauzira sa igranjem zbog zdravstvenog stanja završi na profilima koji svakodnevno dele sadržaj sa diskutabilnim tvrdnjama o kovidu-19, vakcinama ali i na druge teme iz oblasti teorija zavera. 

A sve je poteklo sa sajta Free West Media koji je već ranije delio dezinformacije i nalazi se u bazi nepouzdanih sajtova Media Bias/Fact Check.

Na tom sajtu objavljena je vest koja je završila na portalu Logično.com, a zatim i na Fejbuk profilu Marko Kraljev.

Ovi IZNENADNI prekidi ne prestaju….
Šta može da izgubi jedan sportista danas…
1. Zdravlje….srce je jedini organ koji ne može da se regeneriše….
….i 2. ideš odmah u penziju jer ti je karijera završena…
Malo li je…..
VEST iz 13. februara…..
………..
budite TV drugima….
…..
Foto: Facebook

U objavi se tvrdi da nemački fudbaler ima miokarditis zbog čega mu je završena karijera i da je za sve to kriva vakcina. 

“Iz kluba je izdano priopćenje: “Kako ne bi riskirao, Keanu Staude neće se moći baviti natjecateljskim sportom najmanje četiri tjedna i stoga neće biti dostupan.” Ali po svemu sudeći, Staudeova nogometna karijera je završila” – kontradiktorni su u članku na Logično.com.

Međutim, istina je da on samo neko vreme neće igrati, odnosno najmanje četiri nedelje. Staude se požalio da mu je loše nakon utakmice 30. januara ove godine, i kada mu je dijagnostikovan miokarditis, otišao je na rehabilitaciju, ali planira da se vrati na teren.

“Kijanu Štaude je u poslednjih nekoliko nedelja treninga, a posebno na utakmici protiv Viktorije Keln pokazao da je njegova uloga u timu važna. Ipak, naš prvi prioritet je zdravlje naših igrača. Kijanu zbog toga neće za sada trenirati i pridružiće se timu tek kada to odobri naš medicinski tim. Želim mu brz oporavak i nadam se brzom povratku”, rekao je direktor kluba Ginter Gorenzel.

Inače, Straude je preležao kovid-19 u februaru prošle godine. Iako vakcina protiv kovida vrlo retko može uticati na razvoj miokarditisa, on se može javiti i nakon preležanog virusa. Šta je okidač za razvoj miokarditisa kod ovog fudbalera, još uvek se ne zna. 

Da je ovo bolest koja se leči, a posebno kod mladih ljudi i da to za sportiste ne znači kraj karijere, potvrdio je za Bild i minhenski kardiolog dr Georg-Eike Böhme i ukazao na to da su najvažniji u toj situaciji odmor i propisani lekovi.

 

Šta je miokarditis?

Miokarditis je zapaljenje srčanog mišića i tada srce, zbog otoka i oštećenja mišićnih ćelija slabije pumpa krv. Ovo je dominantno bolest mlade, fizički aktivne populacije. 

Više je različitih uzročnika miokarditisa: od bakterija, gljivica, parazida, autoimune bolesti, preko lekova i toksičnih supstanci do virusa, koji su ujedno i najčešći uzročnici.

Karakterišu ga bolovi u mišićima, umor, nedostatak energije, bezvoljnost i neraspoloženje. 

 

Naslovna fotografija: Canva