Početna Izjave Istinitost EPS izvozi struju
Miroslav Čučković

Predsednik opštine Obrenovac o poslovnim rezultatima ”Elektroprivrede Srbije”.

EPS izvozi struju

”Hvala predanim radnicima TENT-a i PROTENTA-a kao i rudarima KOLUBARE! EPS izvozi struju i puni budžet!”

Tviter, 17. maj 2017. godine

Komentar Istinomera
Nije prvi put da prvi čovek Obrenovca hvali uspehe Vlade, javnih preduzeća i privrede Srbije, a da za to nema argumente. Ali je verovatno prvi put da u trenutku kada brojni mediji pišu, a resorni ministri govore o padu proizvodnje u ”Elektroprivredi Srbije” i uvozu struje, on piše da je EPS taj koji izvozi struju.  

Republički zavod za statistiku objavio je nedavno statistike o industrijskoj proizvodnji i u saopštenju piše da je posmatrano po sektorima, u martu 2017. godine u odnosu na mart 2016. u sektoru ”snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom” zabeležen pad od 22,9 odsto. 

U saopštenju RZS-a o spoljnotrgovinskom robnom prometu piše i da je Srbija uvezla električne energije za prva tri meseca u vrednosti od oko 5,5 milijardi dinara. 
*
Printscreen: Uvoz i izvoz po sektorima, januar - mart 2017, Republički zavod za statistiku

Pad proizvodnje u EPS-u potvrdila su i dva ministra, Dušan Vujović i Aleksandar Antić, obraćajući se narodnim poslanicima u Skupštini Srbije. 
”To što je pala proizvodnja električne energije u prvom kvartalu, nije pala zato što je neko želeo, tu se dogodile razne stvari, uključujući loše vremenske uslove i nadam se da će oni vrlo brzo to kompenzirati, pošto taj pad nije normalan i nije održiv”, rekao je prvo ministar Vujović prošle nedelje u Parlamentu.
Slično je ponovio i ministar energetike Aleksandar Antić obrazlažući dodatno šta je dovelo do toga.
"Elektroprivredi Srbije" nije lako, pri čemu tamo nikad nije ni bilo lako i uvek je to jedan vrlo težak i jedan vrlo ozbiljan sistem koji radi jedan veoma kompleksan posao kako bi obezbedio energiju za građane Srbije. (...) Mi u prva tri meseca imamo pad u odnosu na proizvodnju u 2016. koja je, ponavljam, jedna od dve istorijske godine sa proizvodnjom energije. (...) Znači, mi radimo sa istim objektima i sa istim proizvodnim kapacitetima kao i 2001. godine. Takođe, mora se uzeti u obzir sledeća okolnost. Ne znam da li su svi narodni poslanici bili u Srbiji u januaru mesecu, ali taj januar mesec je po statističkim podacima najhladniji januar od 1964. godine. Ne znam da li smo svi bili u Srbiji u tom januaru, možda su neki zaboravili da je Dunav bio potpuno zaleđen u januaru. Moram da kažem da mi i sa današnjim danom u „Elektroprivredi“ Srbije u proizvodnji iz hidrosektora imamo 13% manju proizvodnju nego u istom periodu prošle godine. Kada je januar u pitanju to je bilo daleko više. To su dakle sve objektivni faktori – Dunav bio zalađen, nije bilo hidroproizvodnje, bila ekstremno niske temperature. Ako se sećate, u januaru nismo mogli da vozimo 100.000 tona, odnosno 66 kompozicija dnevno, nego smo vozili duplo manje jer smo svaki vagon morali da odleđujemo pre istovara u termoelektrani. Takođe, još uvek nismo izašli iz tehnoloških problema koji su uslovljeni poplavama”, obrazložio je ministar Antić i na kraju obećao da će se situacija u EPS-u do kraja godine sigurno popraviti.
Dakle, situacija u EPS-u nije sjajna, ali nije ni katastrofalna i ja vas uveravam da su ovi podaci takvi da će „Elektroprivreda Srbije“ do kraja godine ostvariti bilans u proizvodnji uglja, od čega zavisi bilans proizvodnje termosektora”. 

Zbog netačnih informacija o poslovnim uspesima ”Elektroprivrede Srbije” Istinomer predsednika opštine Obrenovac, Miroslava Čučkovića ocenjuje sa ”neistina”. 

U Istinomer intervjuu glavni poverenik sindikata "Nezavisnost" u EPS-u Dragoslav Ljubičić rekao je da taj sindikat već nekoliko godina nadležnim institucijama skreću pažnju na urušavanje sistema u tom javnom preduzeću. U razgovoru za Istinomer navodi da se u EPS-u ovih dana osim stranačkog zapošljavanja, toleriše uvoz struje prouzrokovan nemarom rukovodstva i ogromni gubici zbog kako kaže, krađe struje.Naslovna fotografija: FoNet, Nenad Đorđević
Pitajte Istinomer
Šta je Ministarstvo zdravlja uradilo po pitanju blokiranih računa zdravstvenih ustanova?
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dana 26. maja 2017. blokirane račune je imala 21 zdravstvena ustanova, dok je u septembru 2016. u blokadi bilo njih 19. Sam iznos blokada od septembra 2016. do kraja maja 2017. godine porastao je za skoro 540 miliona dinara.