Početna Izjave Istinitost Nemačka nije bombardovala Srbiju 1999.
Aleksandar Vučić

Premijer o učešću Nemačke u NATO bombardovanju.

Nemačka nije bombardovala Srbiju 1999.

„To mi pričaju oni koji oće da kažu da je (Šreder) učestvao u bombardovanju, iako nisu tada oni (Nemačka) učestvovali, ali su podržali.“

TV Happy, Ćirilica, 10. 4. 2017. godine

Komentar Istinomera
Novoizabrani predsednik i premijer Aleksandar Vučić je gostujući na televiziji Happy u emisiji „Ćilirica“ između ostalog odgovarao i na transparente i parole koji se ovih dana vide i čuju na „protestima protiv diktature“ koji se odigravaju na ulicama više gradova u Srbiji. Kao jednu od najčešćih parola, Vučić je izdvojio onu - „Vučiću Šrederu“.

Kako kaže, bio bi oduševljen kada bi ga neko uporedio sa Šrederom u vezi sa ekomskim reformama. Međutim, demonstranti, dodaje Vučić, ciljaju na to da će za njega ovo biti uvreda jer oni misle da je Šreder učestvovao u bombardovanju Srbije 1999. godine. Ipak, premijer tvrdi da Nemačka, čiji je Šreder tada bio kancelar, nije aktivno učestvovala u bombardovanju već je “samo podržala”.

Čitava priča oko poređenja još uvek aktulenog srpskog premijera i Gerharda Šredera počela je baš na dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja 24. marta kada je Aleksandar Vučić na svoj najveći predizbornoj skup u Beogradu doveo Gerharda Šredera kao jednog od govornika.

Iako premijer Aleksandar Vučić tvrdi da nemački piloti i avioni nisu aktivno učestvovali u NATO bombardovanju Srbije, demantuje ga sam Šreder i to ispovestima u svojim memoarima. O tome je 2006. pisao i nemački Špigl.
www.spiegel.de, 25. 10. 2006. godine
„’Bilo mi je potpuno jasno’ piše Šreder u svojim novim memoarima ’da je mnogima u (Socijaldemokratskoj) partiji – i društvu generalno – nepodnošljiva ideja da nemački vojnici, u ovom slučaju vojni piloti, još jedanput intervenišu u regionu koji je toliko propatio pod nemačkom okupacijom za vreme Drugog svetskog rata. I pored svega toga, Šreder piše, ’Bio sam ubeđen da je potrebno da Nemačka aktivno učestvuje'", piše u tekstu na sajtu Špigla.
U knjizi „Agresija NATO“ generala Spasoja Smiljanića, koji je za vreme bombardovanja obavljao dužnost komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, izdatoj 2009. godine, u tabeli na 162. strani navode se podaci o svim registrovanim naletima borbene avijacije NATO po zemljama. U tabeli piše da su nemački avioni izvršili ukupno 320 borbenih letova od čega 18 za izviđanje objekata na zemlji iz vazduha i 302 za neutralisanje izvora radarskog zračenja – odnosno raketno uništavanje domaćih radara koji su otkrivali neprijateljske avione.

Na taj način, nemački avioni su značajno doprineli i aktivno učestvovali u NATO agresiji u Srbiji.

Zbog toga, izjava premijera Aleksandra Vučića dobija ocenu neistina.
Pitajte Istinomer
Šta je Ministarstvo zdravlja uradilo po pitanju blokiranih računa zdravstvenih ustanova?
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dana 26. maja 2017. blokirane račune je imala 21 zdravstvena ustanova, dok je u septembru 2016. u blokadi bilo njih 19. Sam iznos blokada od septembra 2016. do kraja maja 2017. godine porastao je za skoro 540 miliona dinara.