Početna Akteri Mirjana Marković

Mirjana Marković

Zanimanje: penzionerka
Obrazovanje: doktor sociologije
Stranka: vanstranačka ličnost
Mesto: Moskva
Datum rođenja: 10.10.1942.
Biografija
Mirjana Marković rođena je 10. oktobra 1942. u Požarevcu.

Studirala je studije Sociologije na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirala. 

Bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Sociologiju je predavala i kao redovna profesorka na Američko-francuskom univerzitetu za menadžmentu u Beogradu i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu. Pored toga bila je i redovna članica Ruske akademije društvenih nauka, gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov i počasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi. Objavila je oko sto radova iz područja sociologije, kao i dva udžbenika sociološke tematike. Dela su joj prevedena na mnoge jezike, kao što su ruski, engleski, kineski, grčki i sl.

Pored akademske karijere, najpoznatija je bila po političkom angažmanu. Komunističke ideje nasledila je iz svoje porodice, koje je kasnije prenela u svoje delovanje u javnoj politici. Bila je jedna od osnivača i prava predsednica Jugoslovenske levice (JUL). Međutim, najpoznatija je kao supruga predsednika Slobodana Miloševića.

Do oktobra 2000. godine njena stranka je bila glavni koalicini partner Miloševićevoj Socialističkoj partije Srbije (SPS). Nakon sloma Miloševićevog režima, 2003. godine beži iz Srbije u Rusiju. Srpske vlasti raspisuju poternicu za njom, jer se nije pojavila na sudu kako bi se suočila sa optužbama za zloupotrebu položaja. Sumnjiči se da je vršila neovlašćenju raspodelu stanova koji su bili u vlasništvu države, kao i za učešće u ubistvu Ivana Stambolića i Slavka Ćuruvije i četiri člana stranke SPO.

Danas živi u Rusiji, čije su vlasti odbile da je uhapse na nalog Interpola. Pretpostavlja se da je ovakva odluka posledica jakih veza koje Miloševići imaju u ovoj zemlji.