Početna Stranke Demohrišćanska stranka Srbije

Demohrišćanska stranka Srbije

Godina osnivanja: 1997.
Period u vlasti:
Rezultati izbora (od 2000.)

2008. DHSS je nastupala na listi koalicije okupljene oko LDP, koja je osvojila 5,24 odsto glasova birača (13 mandata), ali DHSS nije imala predstavnike u Skupštini Srbije. Istorijat
Demohrišćanska stranka Srbije (DHSS) je parlamentarna politička partija u Srbiji demohrišćanskog opredeljenja. Članica je Demohrišćanske internacionale. Prvi predsednik DHSS-a bio je Vladan Batić,  koji je bio na čelu DHSS-a od osnivanja ove stranke, 7. maja 1997. godine, pa do svoje  smrti, 29. decembra 2010. godine.

DHSS je bila osnivač Saveza za promene i Demokratske opozicije Srbije, a bili su parlamentarna stranka na svim nivoima od 2000. do 2004. godine. Vladan Batić bio je ministar pravde i lokalne samouprave u Vladi Zorana Đinđića. 

Na parlamentarnim izborima 2007, DHSS je u kvoti koalicije »LDP-GSS-SDU-LSV-Čedomir Jovanović« osvojio jedno poslaničko mesto u Skupštini Srbije. Godine 2010. kolektivno joj se priključio Pokret „Moja Srbija“, na čelu s Branislavom Lečićem. Početkom 2011. godine Lečić je izabran za predsednika stranke, što je u tom trenutku podelilo članstvo DHSS-a. 

Nakon Batićeve smrti krajem 2010. u DHSS su se izdvojila dva tabora, jedan je predvodio Branislav Lečić, a drugi Živojin Stjepić. Pošto do dogovora između njih dvojice nije došlo, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu donelo je početkom 2012, nakon dugog spora, odluku da kao zastupnika DHSS proglasi Olgicu Batić, koja podržava Lečićevu struju u stranci. 

Na parlamentarnim izborima 2012, DHSS je učestvovala u koaliciji Demokratske stranke. Koalicija je osvojila 22,06 odsto glasova (67 poslaničkih mesta), a Olgica Batić izabrana je za narodnu poslanicu poslaničke grupe Srpski pokret obnove - Demohrišćanska stranka Srbije. Na vanredne parlamentarne izbore u martu 2014. DHSS izlazi u koaliciji okupljenoj oko SNS, koja je osvojila ubedljivu većinu od 48,35 odsto glasova (158 poslaničkih mesta), a Olgica Batić ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Najčitanije
Akteri u stranci