Početna Stranke Stranka demokratske akcije Sandžaka

Stranka demokratske akcije Sandžaka

Godina osnivanja: 1990.
Period u vlasti:
Rezultati izbora (od 2000.)
2008. Bošnjačka lista za evropski Sandžak osvaja dva poslanička mandata.

2012. SDA osvojio dva poslanička mandata.  

2014. SDA osvaja tri poslanička mandata. 
Istorijat
Stranka demokratske akcije Sandžaka osnovana je 29. jula 1990. godine u Novom Pazaru.  Za predsednika partije izabran je Sulejman Ugljanin koji je i danas predsednik ove partije. Nakon podizanja optužnice i izdavanja poternice za njim, Ugljanin odlazi u Tursku gde provodi naredne tri godine.Neposredno pred novembarske lokalne i savezne izbore 1996. godine, Sulejman Ugljanin se vraća u zemlju, a njegova koalicija osvaja lokalnu vlast u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. Kao predstavnik koalicije Lista za Sandžak,  Sulejman Ugljanin postaje savezni poslanik u Veću građana skupštine Savezne Republike Jugoslavije.

Na vanrednim izborima, 11. maja 2008. godine, Bošnjačka lista za evropski Sandžak (koalicija Stranke demokratske akcije Sandžaka, Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka, Socijalno-liberalne partije Sandžaka i Reformske demokratske partije Sandžaka) osvaja dva poslanička mandata (Esad Džudžević i Bajram Omeragić), a Sulejman Ugljanin, postaje ministar bez portfelja i preuzima vođenje Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.

Nakon izbora 2012. SDA je u Skupštini Srbije imala dva predstavnika, a Sulejman Ugljanin postao je ministar bez portfelja zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja. Posle vanrednih parlamentarnih izbora 2014. godine SDA ima tri poslanika u Skupštini Srbije, ali nema predstavnika u izvršnoj vlasti. 

Najčitanije
Akteri u stranci