Početna Stranke Demokratska stranka Srbije

Demokratska stranka Srbije

Godina osnivanja: 1992.
Period u vlasti: 2001.- 2002, 2004-2008.
Rezultati izbora (od 2000.)
2008. Koalicija DSS-NS dobila je 11,59 odsto glasova (20 mandata). 


2012. DSS osvojila je sedam odsto glasova (21 poslanik).

2014. DSS nije uspela da preskoči cenzus od pet odsto, jer je osvojila  4,4 odsto glasova. 
Istorijat
“Povratak sebi” -  krilo Demokratske stranke, koje je zagovaralo da DS bude članica koalicije DEPOS,  izdvojilo se kao posebna grupa i 26. jula 1992. formiralo Demokratsku stranku Srbije. Za predsednika DSS na osnivačkoj skupštini izabran je Vojislav Koštunica.

Pored demokrata za DEPOS, stranci su pristupili neki članovi drugih, manjih političkih stranaka, i mnogi koji do tada nisu pripadali nijednoj političkoj partiji. Svoju prvu redovnu skupštinu DSS je održala 5. decembra 1992. godine. Pored osnivačkog manifesta, na skupštini su usvojeni Program i Statut stranke, a privremeni stranački organi zamenjeni su izabranima.

Stranka je u okviru DEPOS-a učestvovala na republičkim parlamentarnim izborima u decembru 1992. i osvojila 18 poslaničkih mesta. Posle povlačenja nestranačkih poslanika DEPOS-a iz republičke skupštine, broj poslanika DSS popeo se na 20. Odbornici DSS formirali su, u zajednici sa drugim opozicionim partijama, odborničku većinu u više opština. DSS se iz ove koalicije povukla sredinom 1993. godine.

Na parlamentarne izbore u Srbiji u zimu 1993. stranka je izašla samostalno i osvojila sedam poslaničkih mesta. Prilikom glasanja za predstavnike Srbije u Veću republika Savezne skupštine, DSS nije dobila dovoljan broj glasova, tako da stranka nije imala svoje poslanike u Saveznoj skupštini.

Na parlamentarne izbore za Saveznu skupštinu 1996. stranka je izašla u tehničkoj koaliciji „Zajedno“ i osvojila četiri mandata. Na izbore za lokalne organe vlasti u nekoliko opština izašla je samostalno, a u ostalima u okviru koalicije „Zajedno“. Na tim lokalnim izborima DSS je osvojila veći broj odborničkih mandata i učestvovala u vlasti u nekim opštinama. Republičke izbore 1997. Demokratska stranka Srbije je bojkotovala zbog izuzetno pogoršanih izbornih uslova.

Na predsedničkim, saveznim i lokalnim izborima 24. septembra 2000. stranka je nastupila u okviru Demokratske opozicije Srbije (DOS). Na ovim izborima Vojislav Koštunica izabran je za predsednika SR Jugoslavije, a DSS je osvojila deset mandata u Saveznoj skupštini.

Na izbore za Narodnu skupštinu Srbije u decembru 2000. stranka je takođe izašla u okviru koalicije DOS i pripalo joj je 45 mandata. Sve do avgusta 2001. DSS je imala predstavnike u Vladi Republike Srbije, kada je DSS objavila  da istupa iz kabineta.

Na izborima za Skupštinu Srbije u decembru 2003. godine, DSS osvaja 53 poslanička mandata. Vlada Srbije u kojoj je Vojislav Koštunica izabran za predsednika,  formirana je  početkom marta 2004. godine.

Nakon proglašenja Ustava 8. novembra 2006. godine, održani su izbori 21 januara 2007. godine na kojima je Demokratska stranka Srbije osvojila 33 mandata.

Posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine  DSS je smatrala da ne može biti nastavka pregovora sa EU sve dok ona jasno ne saopšti da podržava teritorijalni integritet Srbije. U martu, Koštunica je zatražio raspisivanje vanrednih parlamentarnih  izbora koji su održani 11. maja. Na njima je DSS  osvojila 20 poslaničkih mesta i prešla u opoziciju.

Na izborima u maju 2012. DSS osvojila je sedam odsto glasova (21 poslanik), a na vanrednim parlamentarnim izborima u martu 2014. DSS nije uspela da preskoči cenzus od pet odsto, jer je osvojila  4,4 odsto glasova. Nakon poraza na izborima, predsednik DSS-a Vojislav Koštunica podneo je  neopozivu ostavku na stranačku funkciju. Za novog predsednika stranke u oktobru 2014. izabrana je Sanda Rašković Ivić, a ubrzo jedan broj visokih funkcionera stranke, među kojima i nekadašnji lider Koštunica, napuštaju DSS. 

Akteri u stranci