Sve predsedničke rezidencije obezbeđene visokim ogradama

Savetnica za medije predsednika Vučića o ogradama. (Tanjug, 12. 8. 2019. godine)
“Svako ko je putovao i svako ko je imao prilike da izveštava iz Bele kuće ili Jelisejske palate ili bilo kog državnog objekta na svetu zna da nigde nije moguće prići zato što su svi državni objekti i sve predsedničke rezidencije i rezidencijalni objekti kao i radni prostor predsednika države kao i predsednika Vlade jedne države obezbeđeni visokim ogradama.”
Ograda koja je bila postavljena oko zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu uklonjena je po nalogu predsednika Republike Aleksandra Vučića nakon incidenta koji se odigrao tokom protesta u subotu, 10. avgusta, čime je “sada građanima omogućeno da priđu do ulaza”, rekla je savetnica za medije predsednika Suzana Vasiljević. Ona je dodala i da nigde u svetu nije moguće prići nekom državnom objektu jer su “svi obezbeđeni visokim ogradama” i da svako ko je izveštavao iz Bele kuće ili Jelisejske palate to zna.
“Ovo je jedinstven primer u svetu, ali eto, da probamo da pokažemo kako u Srbiji može i kako je Srbija demokratska zemlja koja je otvorila svoj prostor oko zgrade. Sada će pristup građanima praktično biti dozvoljen, odnosno omogućen do samog ulaza u zgradu ovog objekta, što je naravno protivno svim bezbednosnim preporukama i zakonu”, kazala je Vasiljević.
*
Zgrada Predsedništva nakon uklanjanja ograde / Foto: Fonet/Nenad Đorđević
Međutim, “bilo koji” državni objekti u svetu nisu “obezbeđeni visokim ogradama”, u šta se možemo uveriti ako samo “zavirimo” u zemlje regiona.
Već u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, građani slobodno šetaju oko zgrade Predsedništva, jer ograda nema, a isti je slučaj i u Sofiji, u susednoj Bugarskoj. 
*
Sarajevo, Bosna i Hercegovina / Foto: Printscreen/Google Maps

*
Sofija, Bugarska / Foto: Printscreen/Google Maps

Zaštitna ograda ne postoji ni ispred predsedničke palate u Ljubljani, u Sloveniji, a ako krenemo malo dalje, do Italije, videćemo da i tamo ljudi bez problema prolaze pored predsedničke palate u Rimu. 
*
Ljubljana, Slovenija / Foto: Printscreen/Google Maps

*
Rim, Italija / Foto: Printscreen/N1

Zato Srbija nikako ne može biti jedinstven primer u svetu, kao što to tvrdi Vasiljević, zbog čega Istinomer njenu izjavu ocenjuje kao “neistinu”.
Podsetimo, ispred zgrade Predsedništva ograda je postavljena pre samo nekoliko meseci. Odluka da se ukloni doneta je nakon incidenta 10. avgusta u kojem su učestvovali demonstranti i pripadnici vojne policije, kada je povređen jedan od organizatora protesta „1 od 5 miliona“ Srđan Marković.
*
Zgrada Predsedništva, 2018. / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović
Vasiljević je tokom uklanjanja ograde potvrdila da će od sada taj objekat čuvati žene, kako je najavio i predsednik Vučić. Kazala je da će sam ulaz ispred zgrade Predsedništva obezbeđivati pripadnice specijalne jedinice “Kobre” sa oznakama i uniformama i naglasila da taj objekat “jedino i isključivo” obezbeđuju “Kobre”.
[proverime]
Inače, “Kobre” su pre Vučića obezbeđivale i bivšeg predsednika Borisa Tadića, dok je Tomislava Nikolića čuvala policija. 
 
Naslovna fotografija: Istinomer, Zoran Drekalović