Doveo sam Doktor Etkera, očekujemo i treću Bošovu fabriku

Predsednik Srbije o privlačenju investicija i otvaranju fabrika. (TV Prva, Jutro sa Jovanom i Srđanom, 21.2.2019.)
“Desetine fabrika investitora sam doveo, od malenog Doktor Etkera, do toga da očekujemo od Boša treću fabriku, koja će biti na nekom drugom mestu, ne u Pećincima.”
Bez obzira na to kojim povodom se obraća javnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić retko će propustiti priliku da istakne koliko je investitora, posebno stranih, on doveo u našu zemlju.
Da je otvaranje novih fabrika deo njegove borbe, pomenuo je i tokom gostovanja u jutarnjem programu TV Prva “Jutro sa Jovanom i Srđanom”.
“Vi sada kada prođete ovim putem, pravo prema Zagrebu, prema Šidu i Zagrebu, ili kada skrenete prema Novom Sadu – desetine fabrika investitora sam doveo, od malenog Doktor Etkera, do toga da očekujemo od Boša treću fabriku, koja će biti na nekom drugom mestu, ne u Pećincima” rekao je, između ostalog, predsednik.

*
Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Da vidimo, međutim, kako stoje stvari sa fabrikama koje Vučić pominje.
Prvo, kada je reč o nemačkoj kompaniji Boš, ukoliko bi i otvorili još jednu fabriku u Srbiji, ona ne bi bila treća kao što Vučić kaže, nego druga. Naime, ta firma od 2013. godine u Srbiji ima jedan proizvodni pogon u Šimanovcima (opština Pećinci) gde se proizvode sistemi brisača za automobile.
Na drugoj lokaciji, na Novom Beogradu, Boš ima upravnu zgradu, odnosno na tu adresu je u Agenciji za privredne registre prijavljeno društvo za trgovinu Robert Bosch d.o.o. osnovano 2006. godine. 
Da li je u planu otvaranje još jedne fabrike iz Boša nisu mogli da nam potvrde, već kratko odgovaraju da u budućnosti očekuju “kontinuirani rast poslovnih aktivnosti i broja zaposlenih”. 
“Kompanija konstantno istražuje potencijale daljeg razvoja kako u Srbiji, tako i u zemljama u okruženju”, navode iz sektora korporativnih komunikacija za Istinomer. 
Na naše pitanje imaju li Vlada Srbije ili aktuelni predsednik države zasluga u tome što ta kompanija proširuje poslovanje u Srbiji, iz Boša kratko odgovaraju da u Srbiji imaju uspešnu saradnju sa aktuelnom Vladom Srbije. 
Generalna direktorka firme Robert Bosch d.o.o. i predstavnica Bosch grupe za Srbiju, Crnu Goru i Republiku Severnu Makedoniju Jovanka Jovanović rekla je 2011. godine za portal eKapija da su nešto više od godinu dana analizirali lokacije u zemljama istočne i srednje Evrope i da su se uz kontinuiranu podršku Vlade Srbije i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), odlučili za Srbiju.
“Bilo je nekoliko faktora koji su presudili, a prvi su dobra pozicioniranost zemlje i dobra infrastrukutra. Naši kupci su u Evropi, a Srbija je sa tim tržištima dobro povezana, i u odnosu na njih dobro locirana” rekla je tada Jovanovićeva za eKapiju. 
Podsetićemo da je tada na vlasti bila Demokratska stranka, a predsednik Srbije Boris Tadić, za kojeg je u istom intervjuu eKapiji direktorka Boša u Srbiji Jovanka Jovanović rekla da je bio velika podrška za taj projekat uz tadašnjeg ministra ekonomije i regionalnog razvoja Nebojšu Ćirića.
Prema pisanjima medija, Tadić je 2010. godine tokom boravka u nemačkoj pokrajini Baden-Virtenberg, gde je inače sedište Boša, razgovarao sa predstavnicima te kompanije o eventualnim novim investicijama u Srbiji.
 
Naredne godine, u predsedništvu Srbije, predstavnici vlade potpisali su sa predstavnicima Boša sporazum o investiciji u fabriku u Šimanovcima, čemu je prisustvovao i bivši predsednik Tadić. 
Da vidimo dalje. Druga kompanija koju aktuelni predsednik Vučić pominje kao jednu u nizu onih koje je on doveo, “maleni” Doktor Etker, koji pod nazivom Dr. Oetker d.o.o. Šimanovci u Srbiji zapravo posluje od 2001. godine, pokazuju podaci Agencije za privredne registre. 
Deset godina kasnije kupili su program slatkih i praškastih proizvoda Centroproizvoda, kada je generalni direktor Doktor Etkera u Srbiji Zoran Mitić rekao:
“Uvereni smo da je ovo nastavak dosadašnjeg uspešnog poslovanja u Srbiji”, prenosi portal eKapija.
Od 2013. godine proizvodnja se odvijala u zakupljenom prostoru, da bi 2014. godine počeli gradnju sopstvenog objekta u Šimanovcima, koji je otvoren za radnike 2016.
*
Foto: Aleksandar Vučić na svečanom polaganju kamena temeljca za izgradnju fabrike Doktor Etker/FoNet/Nenad Đorđević

Na početku gradnje fabrike, dakle 2014. godine, predstavnici kompanije rekli su da su nakon analize centralne i istočne Evrope odlučili da je Srbija najbolje rešenje za novi proizvodni pogon, a Šimanovci su izabrani jer su blizu Beograda i zbog dobre saobraćajne infrastrukture, što je zasigurno sagrađeno pre mandata Aleksandra Vučića kao predsednika države. 
Istina je da je on tada kao prvi potpredsednik Vlade Srbije položio kamen temeljac za izgradnju fabrike zajedno sa nemačkim ambasadorom Hajncom Vilhelmom. Međutim, pitanje je u kojoj meri je konkretno i lično Vučić doprineo da ta kompanija odluči da izgradi i svoju fabriku u Srbiji nakon 13 godina poslovanja u našoj zemlji.
Isto pitanje može da se postavi i kada je reč o ostalim fabrikama koje se nalaze u mestima uz put Beograd – Šid i Beograd Novi Sad, a čijim otvaranjima je poslednjih godina prisustvovao Vučić, kao prvi potpredsednik vlade, njen predsednik ili kasnije predsednik države. 
Pošto smo utvrdili da postoje firme koje su u Srbiji poslovale i planirale proširenje poslovanja i pre nego što je Aleksandar Vučić bio na bilo kojoj od pomenutih funkcija, predsednik za izjavu da je doveo „malenog Doktor Etkera“ i da „očekujemo od Boša treću fabriku“ dobija ocenu „zloupotreba činjenica„.
Naslovna fotografija: FoNet/Kostadin Kamenov