Početna Izjave Doslednost Ponovo na pelcovanje
Predrag Kon

Predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije o vakcinaciji protiv gripa.

Ponovo na pelcovanje

"Vakcinacija protiv gripa tipa H1N1 planira se za 1. septembar, preporučuje se svima, a posebno novoj rizičnoj grupaciji odnosno trudnicama i gojaznima."

RTS, 22. 7. 2010. godine

Komentar Istinomera
Ni mesec dana nakon što je Parlamentarna Skupština Saveta Evrope usvojila Rezoluciju u kojoj se kaže da su Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i druge evropske zdravstvene institucije pod uticajem farmaceutskih kompanija preuveličale rasprostranjenost virusa, epidemiolog Predrag Kon pozvao je građane da se vakcinišu protiv gripa A (H1N1). Stvar ne bi bila sporna da i sam Kon nije nedavno priznao da je "ovo bila izuzetno blaga pandemija" (RTS. 7. 6. 2010. godine). Njegovoj oceni pridružili su se i ministar zdravlja Tomica Milosavljević i član Radne grupe za borbu protiv epidemije, Branislav Tiodorović.
ministar zdravlja Tomica Milosavljević, RTS, 7. 6. 2010. godine
"Nažalost, u procenama epidemije isuviše je insistirano, globalno, na najozbiljnijem scenariju. Međutim, ljudi se uvek spremaju za teži scenario kada nešto planiraju."
član Radne grupe za borbu protiv pandemije Branislav Tiodorović, RTS, 7. 6. 2010. godine
"Da li je sve ovo prenaduvano, da li je neko na tome zarađivao - sve je moguće, svaka epidemija je situacija u kojoj se izmeša mnogo toga...To je i medicina, politika, biznis, ekonomija, kulturološki, sociološki problem i u svakoj epidemiji neko zarađuje, na vakcinama, lekovima. Međutim, ja moram reći, mi smo morali da budemo spremni."
Budući da je Savet Evrope zvanično ocenio da je epidemija svinjskog gripa prenaduvana, kao i to da su domaći stručnjaci prihvatili taj stav, Istinomer poziv epidemiologa Predraga Kona ocenjuje kao nedosledan.
Najčitanije
Pitajte Istinomer
Šta je Ministarstvo zdravlja uradilo po pitanju blokiranih računa zdravstvenih ustanova?
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dana 26. maja 2017. blokirane račune je imala 21 zdravstvena ustanova, dok je u septembru 2016. u blokadi bilo njih 19. Sam iznos blokada od septembra 2016. do kraja maja 2017. godine porastao je za skoro 540 miliona dinara.