Početna Izjave Zloupotreba činjenica Zdravstvo je dobilo preko 10.000 zaposlenih
Zlatibor Lončar

Ministar zdravlja o broju zaposlenih u zdravstvu.

Zdravstvo je dobilo preko 10.000 zaposlenih

“Za prethodne nepune četiri godine u zdravstvenim ustanovama Srbije zaposleno je 10.545 medicinskih radnika, dok je ukupno odobreno 6.200 specijalizacija.”

“Alo”, 23.9.2018. godine

Komentar Istinomera
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar u intervjuu koji je dao dnevnom listu “Alo“ govorio je o ulaganjima sadašnje vlasti u zdravstvo – u opremu, nove lekove, ali i nove kadrove. Kako je Lončar naveo, samo do 1. septembra 2018. godine zaposlena su 2.466 zdravstvena radnika, a do kraja tekuće godine ministar je najavio i nova zapošljavanja.

Istinomer je od Ministarstva zdravlja i od Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” zatražio podatke o broju novozaposlenih, ali i onih radnika koji su dobili i dali otkaz ili su otišli u penziju, međutim do objavljivanja ovog teksta ni od jedne od ove dve institucije nismo dobili odgovore.

Na sajtu Instituta “Batut” javno objavljeni se nalaze podaci za ukupan broj zaposlenih u ustanovama u Planu mreže zdravstvenih ustanova. Poslednji podatak odnosi se na broj zaposlenih 31. decembra 2017. godine. Tada je u Srbiji bilo ukupno 102.543 zaposlenih u zdravstvu, od čega  81.016 zdravstvenih radnika, tj. ne računajući tehničko i administrativno osobolje.

*
Podaci o broju zaposlenih u zdravstvenom sistemu po godinama

Tri godine ranije, 31. decembra 2014. godine taj broj je bio veći – bilo je ukupno 109.277 zaposlenih, od čega 83.991 zdravstvenih radnika. To znači da smo na kraju 2014. godine u zdravstvenim ustanovama imali skoro 3.000 više lekara, specijalista, farmaceuta, tehničara i sl.
Da napomenemo, ministar Lončar govori o tome koliko je novozaposlenih od kraja 2014. godine do sada, ali mi te podatke ni nakon nekoliko poslatih zahteva nismo uspeli da dobijemo.

Ipak, imajući u vidu ukupan broj zaposlenih, jasno je da u ustanovama zdravstvene zaštite iz godine u godinu ima sve manje zaposlenih, a ne sve više, kako bi se moglo zaključiti iz izjave ministra zdravlja koji iznosi samo jednu stranu priče – koliko je novozaposlenih, ali ne i koliko je onih koji su dobili, dali otkaz ili otišli u penziju.

Pošto zvanične podatke nismo dobili, pokušali smo da objedinimo i da se pozovemo na ministrove izjave o zapošljavanjima u zdravstvu za prethodne četiri godine.

U novembru 2016. godine, prilikom posete Centru za gama-nož ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je u prethodne dve godine zaposleno oko 3.000 zdravstvenih radnika. Ovu izjavu preneo je Tanjug, a objavio i Istinomer u okviru ocene

"Protekle dve godine preko 1.200 lekara je zaposleno, ako se ne varam. Oko 3.000 ukupno zdravstvenih radnika i dato preko 4.000 specijalizacija“, rekao je Lončar tom prlikom.

Radio televizija Srbije (RTS) je u septembru iste godine prenela da je ministar Lončar rekao da je od kad je on stupio na funkciju (27.4.2014) zaposleno 2.721 zdravstvenih radnika. Do kraja 2016. je tom prilikom najavio zaposlenje za još par stotina zdravstvenih radnika.

U julu 2017. ministar je najavio da će do kraja te godine biti zaposleno 1.000 zdravstvemih radnika, a da je u prvoj polovini godine njih 1.644 našlo posao u zdravstvu. U najboljem slučaju, ukoliko je ministar ispunio obećanje koje je dao, u 2017. godini je bilo oko 2.644 novozaposlenih.

Za 2018. godinu imamo podatke iz već pomentuog intervjuu za list “Alo” kada je ministar Lončar rekao da su do 1. septembra zaposlena 2.466 zdravstvena radnika.

Dakle, čak i ako za sve ministrove izjave uzmemo da su u potpunosti istinite i saberemo sve navedene brojke, dobijamo podatak da je od aprila 2014, pre više od četiri godine, zaposleno 7.831 ljudi u zdravstvu. Jedini period za koji nemamo izjavu je druga polovina 2016. godine za koju je ministar Lončar najavio zapošljavanje još nekoliko stotina radnika, ali čak i da je zaista bilo tako i dalje nema govora o 10.545 novozaposlenih medicinskih radnika, kao što ministar tvrdi.

Ipak, s obzirom na to da nemamo zvanične podatke, već se naš zaključak zasniva samo na izjavama ministra Lončara, ovoga puta on dobija ocenu "zloupotreba činjenica". Razlog za to je da očigledno nema govora o porastu broja medicinskih radnika, već je on u stalnom padu, čak i uz nova zapošljavanja.

Poznata je činjenica da ustanovama u Srbiji nedostaju radiolozi, pedijatri, anestezilozi i drugi stučnjaci, a samo jedan od primera za to je i nemogućnost trudnica da dobiju epidural na porođaju samo za zato što nema anesteziologa koji bi im ga dao u trenutku porođaja, o čemu je Istinomer već pisao

Često se govori i o odlasku stručnog kadra u inostranstvo gde rade za višestruko veće plate, međutim Srbija i dalje nema podatke o tome koliko zaista lekara godišnje ode u druge države. Kao jedan od pokazatelja uzima se broj izdatih sertifikata dobre prakse. Iz Lekarske komore Srbije (LKS) koja izdaje ova uverenja ipak upozoravaju da se ovo ne može koristiti kao merodavan pokazatelj jer ga lekari uzimaju i kada samo odlaze na privremeni rad u inostranstvo. 

LKS u pisanom odgovoru za Istinomer navodi da je u  2015. godini izdala je 826 sertifikata, u 2016 - 856, 2017 - 793, a do 1. septembra 2018. godine ukupno 499 sertifikata dobre prakse.

Istovremeno, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 21.094 nezaposlenih lekara, farmaceuta, specijalista, stomatologa i ostalih medicinskih radnika (podaci za 30. septembar 2018).

Naslovna fotografija: FoNet/ Vlada Srbije
Najčitanije