Početna Izjave Doslednost Čuvaću suverenost Srbije, uključujući i KiM
Aleksandar Vučić

Zakletva predsednika Srbije u Skupštini Srbije.

Čuvaću suverenost Srbije, uključujući i KiM

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti."

YouTube kanal SNS, 31. 5. 2017.

Komentar Istinomera
Kada je poslednjeg dana maja 2017. preuzeo dužnost predsednika Srbije Aleksandar Vučić se zakletvom obavezao da će se posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, te da će poštovati i braniti Ustav i zakone ove zemlje. Tada je najavio i da će otvoriti unutrašnji dijalog o Kosovu, takođe uz poštovanje Ustava.

*
Aleksandar Vučić polaže predsedničku zakletvu u Skupštini Srbije / Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Onda je sredinom oktobra 2017. Vučić rekao da je “realno da sa predlogom za KiM izađemo u martu sledeće godine” i dodao da će to biti rešenje koje zahteva bolne kompromise sa obe strane i koje će biti napadano sa svih strana. Na pitanje ima li Srbija kapacitet da se izbori za podelu pokrajine, Vučić je u tada u intervjuu “Novostima” odgovorio da bi sve što u ovom trenutku predloži bilo protumačeno kao nametanje rešenja.

"Želim da čujem šta ljudi misle o tome. Mi u tom dijalogu nismo sami. Pitaju se i SAD, Rusija, Kina, EU. Pitaju se i Albanci", rekao je Vučić.

Pošto je krajem prošlog oktobra počeo unutrašnji dijalog o Kosovu, Vučić je sredinom februara ove godine ponovio da će o rešenju za Kosovo da govori “krajem marta, najkasnije početkom aprila”, da bi nakon tog roka, a ni puna tri meseca kasnije, potpuno promenio plan. Saopštio je da, ipak, ne želi da govori javno, jer bi se time oslabila pozicija Srbije.

A onda je početkom ovog meseca progovorio. Od predsednika smo jasno i glasno čuli da se zalaže za razgraničenje sa Albancima i da je to politika koju predstavlja. Inače, Vučić je o razgraničenju kao rešenju za Kosovo govorio samo dva dana pošto je premijerka Ana Brnabić izjavila da Vlada Srbije još nema zvaničan stav po pitanju KiM i da će ga imati čim bude imala konkretan predlog na stolu.

“Ja se zalažem i to ne krijem, ja se svakako zalažem i to je politika koju predstavljam, da li će ona dobiti podršku naroda ili ne, ja se zalažem za razgraničenje sa Albancima. To da imamo teritoriju koja se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada - to je uvek izvor potencijalnog sukoba, potencijalnih nedaća i mnogo problema. Da li ćemo u tome uspeti ili ne, to je već druga stvar. Ne zavisi od nas, rekao sam bezbroj puta. Za tango je potrebno dvoje”, izjavio je Vučić 9. avgusta u Šidu. 

Na šta je tačno mislio i šta tačno podrazumeva razgraničenje - da li pripajanje severa Kosova Srbiji, razmenu teritorija ili nešto treće, Vučić nije objasnio, uz obrazloženje da neće da otkriva karte uoči nastavka pregovora sa Prištinom u septembru. Istog dana, rekao je, kako su prenele “Novosti”, da to nije ništa novo i da opciju razgraničenja zagovara godinama. 

“Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum kao što je danas u kome nam jedno piše, a sasvim drugo imamo na terenu”, precizirao je Vučić. 

Šta god ovaj aranžman podrazumeva, jasno je da to znači nekakvu promenu granica i nekakvo priznanje Kosova, budući da se zemlje ne razgraničavaju same sa sobom. To znači i da je nešto više od godinu dana od polaganja zakletve u kojoj kaže da će sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, Vučić promenio priču i sada se, kako sam kaže, zalaže za razgraničenje, zbog čega dobija ocenu “nedosledno”. 

*
Aleksandar Vučić i Marko Đurić / Foto: Istinomer/Zoran Drekalovi