Početna Izjave Istinitost U poslednjih 10 godina "Beograd put" nije nabavio ništa novo
Siniša Mali

Gradonačelnik Beograda o nabavci vozila za JKP Beograd put

U poslednjih 10 godina "Beograd put" nije nabavio ništa novo

„Još jedno obećanje smo ispunili, evo, 10 novih velikih kipera za zimsku službu za Beograd put. Prva velika nabavka od 2008. godine, dakle, u poslednjih 10 godina, Beograd put nije nabavio ništa novo.“

Studio B, 1. novembar 2017. godine

Komentar Istinomera
U sredu, 1. novembra, gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je bazu JKP "Beograd put" ispod mosta "Gazela", i pohvalio se novim kamionima koje će koristiti zimske službe ovog preduzeća.

"Još jedno obećanje smo ispunili, evo, 10 novih velikih kipera za zimsku službu za Beograd put. Prva velika nabavka od 2008. godine, dakle, u poslednjih 10 godina, Beograd put nije nabavio ništa novo", rekao je tom prilikom gradonačelnik.

Ova vest je objavljena i na zvaničnom sajtu Grada Beograda, međutim, na istom sajtu – pre skoro tačno sedam godina – objavljena je i ova izjava rukovodioca zimske službe JKP „Beograd-put“ Željka Maravića:

"Nabavili smo deset novih kipera, deset specijalnih vozila malog gabarita za rad u sporednim ulicama, a obezbedićemo i tri specijalne zglobne mašine kojima će moći da se radi i u malim ulicama, ali i na delu trotoara."
*
Foto: Screenshot stranice beograd.rs iz novembra 2010. godineMaravić je tada izjavio i da zimska služba ovog preduzeća u tom trenutku – novembru 2010. godine – "ima 153 vozne jedinice, što je za 15 odsto više nego prethodne godine".

Vest je prenela agencija Beta, i potom se širila dalje, između ostalih u Blic i eKapiju. Sam "Beograd-put" je u svom Biltenu iz februara 2011, u kome se bavi retrospektivom događaja iz prethodne, 2010. godine preneo Maravićevu izjavu da je za zimsku službu "vozni park pojačan nabavkom 15 kipera 6 x4 TGA MAN, 15 rotacionih posipača SCHMIDT, 15 raonika 3m SCHMIDT, 10 multikarova sa zimskom opremom (raonik i rotacioni posipač sa rezervama)..."
*
Foto: Naslovna strana Biltena JKP "Beograd put", februar 2011. Iz Sekretarijata za informisanje Grada Beograda poslali su odgovor JKP "Beograd put" na pitanje Istinomera da se pojasni izjava Siniše Malog.
"Izjava gospodina Željka Maravića iz novembra 2010. godine se odnosi na nabavku 10 kipera – specijalnih vozila malog gabarita i nosivosti (Multicar vozila) namenjenih za rad na zimskom održavanju malih, sporednih ulica, i odnosi se za nabavku realizovanu krajem 2009. i početkom 2010. godine. 

 Nabavka iz 2017. godine je vezana za kiper vozila MAN TGS 33.440 sa kojim će “Beograd put” održavati glavne gradske saobraćajnice, kao i prilazne saobraćajnice u gradu Beogradu, većih površine i većeg značaja za funkciju grada tokom zimskog period."

U odgovoru se još navode i karakteristike vozila nabavljenih 2017. godine, i zaključuje se: "Iz prethodnih karakteristika je evidentno da postoji velika razlika u nosivosti, snazi, veličini i kapacitetima zimske opreme između vozila, zato je ova nabavka od većeg značaja za funkcionisanje saobraćaja u zimskim uslovima, kao i mogućnosti JKP 'Beograd puta' u letnjem održavanju."

Međutim, pošto je Siniša Mali izjavio da "u poslednjih 10 godina Beograd put nije nabavio ništa novo" - a očito jeste - ostaje da gradonačelniku damo ocenu "kratke noge".

Pitajte Istinomer
Šta je Ministarstvo zdravlja uradilo po pitanju blokiranih računa zdravstvenih ustanova?
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dana 26. maja 2017. blokirane račune je imala 21 zdravstvena ustanova, dok je u septembru 2016. u blokadi bilo njih 19. Sam iznos blokada od septembra 2016. do kraja maja 2017. godine porastao je za skoro 540 miliona dinara.