Struja neće poskupeti

v.d. direktora EPS-a o povećanju cene struje. (RTS, 1. 6. 2016. godine)
”Neće biti povećanja cene struje zahvaljujući efikasnom poslovanju EPS-a i ostvarenim uštedama”.

U EPS-u sija sunce, poslovanje nikada nije bolje, a uštede nikad veće. Ovako je otprilike v.d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić argumentovao svoju tvrdnju da neće doći do povećanja cene struje u 2016. godini.

 
Grčić je početkom juna za javni servis Srbije rekao da je u prva tri meseca ove godine ušteđeno preko šest milijardi dinara i ostvaren 6,5 puta veći profit od očekivanog – 14 milijardi, i da je na izvozu struje u prva četiri meseca zarađeno oko 42 miliona evra. 

RTS, 1. jun 2016.
„Sa takvim poslovanjem i uštedama smatramo da ćemo moći da funkcionišemo i budemo sve profitabilniji i sa ovom cenom struje“, rekao je Grčić.

Svi ovi milioni ipak nisu bili dovoljni da se ne ispuni jedna od obaveza iz sporazuma sa MMF-om, povećanje cena struje. Tako nam je ministar energetike otkrio da će struja od 1. oktobra biti skuplja za 3,8 odsto što će se videti na računima u novembru. Poskupljenje će po domaćinstvu iznositi u proseku jedan evro više. 

”To je najniža moguća korekcija energije koju smo mi uspeli da dogovorimo, a koja je duplo niža od onog poslednjeg zahteva koji smo imali od strane MMF-a”, rekao je Antić u izjavi medijima 31. avgusta.

Prema sporazumu sa MMF-om struja treba da poskupi i sledeće godine, ali na pitanja da li će do toga doći, očekivano, ministar Antić nije dao precizan odgovor ostavljajući građanima nadu da do toga neće doći.

 
Cena struje u Srbiji, saglasni su mnogi stručnjaci, jeste ispod tržišnih. Zbog toga je, tvrde opet brojni direktori EPS-a, ovo javno preduzeće godinama proizvodilo gubitke. Ipak, i minimalna povećanja veliki su udar na budžet domaćinstava što je zgodna prilika za brojna neutemeljena obećanja, naročito pred izbore, da do toga neće doći. Imajući u vidu činjenicu da je povećanje cene struje bila jedna od obaveza za nastavak aranžmana sa MMF-om, ali i zbog kategoričnosti u svojoj izjavi da se to neće dogoditi, Milorad Grčić dobija ocenu ”neispunjeno”. 

Podsetimo, u okviru aranžmana sa MMF-om Srbija se obavezala na reformu javnih preduzeća i korporativno restrukturiranje i to najpre EPS-a, Srbijagasa i Železnica Srbije.

 
Početkom jula ove godine prvi čovek Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen je oštar u kritici Elektroprivrede Srbije. 

”Imaju najveće plate u zemlji, a usluga im je jedva osrednja. Ne mogu da zaustave krađu struje koja je, prema njihovoj računici, ravna 0,2 odsto vrednosti BDP-a. Ovo se sve previđa u sadašnjoj raspravi o reformi EPS, ali su oni uspešno usmerili pažnju javnosti samo na pitanje otpuštanja 1.000 zaposlenih. Cena koja se mora platiti ako se ništa ne uradi od navedenog je isuviše velika i bila bi dve milijarde evra do 2019. godine, više nego što je današnji dug Srbijagasa”, rekao je Verheijen.