Lokalne samouprave nadležne za državno poljoprivredno zemljište

Ministarka poljoprivrede o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta. (Tanjug, 17. 6. 2015. godine)
“Na terenu ima dosta problema i zloupotreba po pitanju zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. Ta pitanja su u nadležnosti lokalnih samouprava i zalažem se da ministarstvo dobije nadležnost da izdaje makar trećinu tih dozvola, kao što je to na primer slučaj u Mađarskoj, da ne bi dolazilo do zloupotreba.”

Ministarka poljoprivrede izjavila je da ima dosta problema i zloupotreba po pitanju zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, jer je to u nadležnosti lokalnih samouprava i naglasila da se zalaže da Ministarstvo poljoprivrede dobije nadležnost “da izdaje makar trećinu tih dozvola”.

Međutim, iako ministarka tvrdi da se nadležnost oko izdavanja dozvola nalazi u rukama lokalnih samouprava, u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu se navodi da lokalne samouprave ne mogu dati poljoprivredno zemljište u zakup bez odobrenja Ministarstva poljoprivrede. 

Član 64 Zakona o poljoprivrednom zemljištu
“Odluku o raspisivanju javnog oglasa i odluku o davanju u zakup zemljišta iz stava 1. ovog člana donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini, uz saglasnost Ministarstva“.

Pored ovoga, Zakon je uredio i šta se dešava u slučaju da lokalna samouprava ne donese odluku o davanju zemljišta u zakup. 

Član 64 Zakona o poljoprivrednom zemljištu
“Ako nadležni organ jedinice lokalne samouprave ne sprovede postupak javnog nadmetanja i ne donese odluke o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, postupak će sprovesti Ministarstvo, odnosno nadležni organ za poslove poljoprivrede autonomne pokrajine, za teritoriju autonomne pokrajine.”

Kako je za Istinomer objasnio Miroslav Kiš, predsedavajući Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika, prilikom izdavanja dozvola za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta veću nadležnost ima Ministarstvo poljoprivrde od lokalne samuprave. 

„Lokalne samouprave prave plan i program za izdavanje zemljišta u državnom vlasništu koji odobrava Ministarstvo poljoprivrede, tačnije Uprava za poljoprivredno zemljište. Ministarstvo tako može i da ne odobri taj plan i program i da ga vrati na doradu. A da veću nadležnost nad izdavanjem poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu ima Ministarstvo poljoprivrede u odnosu na lokalnu samoupravu vidi se i po tome što se u okviru Ministarstva nalazi poljoprivredna inspekcija koja je zadužena upravo za kontrolu poslova vezanih za izdavanje poljoprivrednog zemljišta. Lokalna samouprava nema te nadležnosti“, navodi Kiš.

Naš sagovornik ističe i da se prilikom izdavanja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini ne izdaju nikakve dozvole, tako da njih ne mogu da izdaju ni lokalna samouprava ni Ministarstvo. 

„Nigde u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu ne spominje se izdavanje dozvola za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništu države“, kaže Kiš.

I zaista, u članu 66 Zakona o poljoprivrednom zemljištu piše da se sklapa ugovor o zakupu zemljišta, koji ne potpisuje lokalna samouprava nego Ministarstvo poljoprivrede.

Član 66 Zakona o poljoprivrednom zemljištu
“Na osnovu odluke o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, a po izvršenoj uplati zakupnine postignute na javnom nadmetanju, Ministarstvo i zakupac zaključuju ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.”

Istinomer je pokušao da komentar i pojašnjenje izjave dobije od ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković, ali iz Ministarstva nismo dobili odgovor.

Budući da lokalne samouprave imaju nadležnost za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, ali da presudnu reč u izdavanju dozvola ima Ministarstvo poljoprivrede, izjavu ministarke poljoprivrede ocenjujemo kao skoro neistinu.