Početna Izjave Doslednost Nećemo štednju i porez na plate
Mlađan Dinkić

Lider URS o nametima na plate u javnom sektoru.

Nećemo štednju i porez na plate

"Zalažemo se za ukidanje solidarnog poreza, koji nije ni solidaran, ni pravedan. Narod mora da radi, da troši, tek tada će i državi biti bolje. Ne može se pokrenuti država, ako se štedi."

Tanjug, 23. 2. 2014. godine

Komentar Istinomera
Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije u kampanji za parlamentarne izbore zalaže se za napuštanje politike štednje i "stezanja kaiša". URS traži ukidanje solidarnog poreza, za koji Dinkić kaže da nije "ni solidaran, ni pravedan".
ra."
"Hoću da se radi i da plate i penzije budu veće. Svi imamo samo jedan život. One koji kažu: treba da trpimo danas, da bi nam sutra bilo bolje, a sutra dodaju: treba sutra da trpimo, da bi nam prekosutra bilo bolje, pitam - dokle više da trpimo? Malo sutra će nam biti bolje ako se ne radi, ne zapošljava i ne investi
Kurir, 20. 6. 2013. godine
"Moj prvi predlog je bio da smanjimo plate svih zaposlenih u državnoj administraciji i javnim preduzećima koje su veće od 40.000 dinara, ali da u skladu s mogućnostima budžeta blago povećamo penzije i plate nastavnicima, lekarima, policajcima, vojnicima...To nije prošlo. Neki ministri su radije prihvatili da smanje kapitalne investicije u svom resoru nego da se uštedi na platama dobro plaćenih državnih činovnika."
Dinkić je kazao da je Vlada Srbije odbila njegov predlog i da mu je rečeno: "Nemojte da dirate plate ljudima, 'ajde da smanjimo investicije". I nakon toga, Dinkić je smatrao da je štednja neophodna.
Poslovno jutro, 19. 6. 2013. godine
"Cilj je da se omogući štednja u javnom sektoru i brži razvoj privatnog sektora, ukazao je on i poručio da će u narednih godinu i po dana biti preduzeta rigorozna štednja, kao i da će plate u privatnom sektoru rasti mnogo brže nego u javnom."
Nedoslednost lidera URS.

Reakcija Press službe URS-a:
28. 2. 2014. godine
Poštovani, molimo Vas da objavite kompletnu informaciju, jer način na koji je plasirana u potpunosti ne odgovara istini. Gospodin Dinkić se nikada nije zalagao za smanjenje plata lekarima, profesorima i sudijama. Naprotiv, poslednje povećanje plata učitelji i lekari doživeli su 2006 god. kad je gospodin Dinkić od 2004-2006. bio ministar finansija. Dinkić kao ministar finansija i privrede, radi smanjenja budžetskog deficita, razmatrao je meru uvođenja privremenog kriznog poreza na plate zaposlenih veće od RSD 40.000 u državnoj administraciji i javnim preduzećima. Ali, Dinkić nije razmatrao da u toj grupi budu i lekari i profesori, jer je bio svestan da su plate u obrazovanju i zdravstvu na relativno niskom nivou. Znači razmatrano je da se krizni porez primenjuje samo na državnu administraciju na republičkom, lokalnom i pokrajinskom nivou, kao i na Javne agencije, Javna preduzeća, RTS, Privredne komore, Narodnu skupštinu, NBS...( odnosno na sve oblike organizovanja čiji je osnivač Republika Srbija, lokalni ili pokrajinski nivo vlasti), a izuzeti su javne službe (prosveta, nauka, zdravstvo, kultura, socijalna i dečija zaštita), odbrana, MUP, BIA, rudari… Mlađan Dinkić, izjava u emisiji Talasanje Radio Beograd 1, 8.10.2013. "U maju mesecu kada smo procenili da je potrebno dodatno smanjivati troškove ja sam predložio Vladi da se smanje plate, ali samo u državnoj administraciji na svim nivoima, dakle republika, pokrajina i lokalne samouprave, i javnim preduzećima, bez obrazovanja, bez zdravstva, bez institucija kulture, pa čak i bez vojske i policije. Ja sam tad predlagao da se smanje plate koje su više iznad 40 000 dinara, ali za 10 %, a ovde je sad iznad 60 000 dinara, ali za čak 20 %. Tada ovaj moj predlog nije prihvaćen, a bio je manje radikalan od ovog Krstićevog predloga i Dačić nije hteo to da prihvati a prihvatio je ovaj mnogo radikalniji."
Odgovor redakcije Istinomera:

Poštovani, Istinomer u svom tekstu ne tvrdi da se lider URS-a zalagao za smanjenje plata lekarima, profesorima i sudijama. Naprotiv, u tekstu se navodi izjava iz Kurira, od 20. juna 2013. godine: “Moj prvi predlog je bio da smanjimo plate svih zaposlenih u državnoj administraciji i javnim preduzećima koje su veće od 40.000 dinara, ali da u skladu s mogućnostima budžeta blago povećamo penzije i plate nastavnicima, lekarima, policajcima, vojnicima...To nije prošlo. Neki ministri su radije prihvatili da smanje kapitalne investicije u svom resoru nego da se uštedi na platama dobro plaćenih državnih činovnika." Istinomer je konstatovao nedoslednost u njegovim stavovima iz juna 2013. i sadašnje predizborne kampanje. Tada se zalagao za smanjivanje plata “svih zaposlenih u državnoj administraciji i javnim preduzećima”,  poručujući “da će u narednih godinu i po dana biti preduzeta rigorozna štednja, kao i da će plate u privatnom sektoru rasti mnogo brže nego u javnom." (Poslovno jutro, 19. 6. 2013. godine) Sada predsednik URS-a ističe "Zalažemo se za ukidanje solidarnog poreza, koji nije ni solidaran, ni pravedan. Narod mora da radi, da troši, tek tada će i državi biti bolje. Ne može se pokrenuti država, ako se štedi." Dakle, tada se zalagao za štednju, a sada je izričito protiv nje. Smatramo da je u ovom slučaju naša ocena ispravna, ali ćemo, svakako, uz naš tekst objaviti vašu reakciju. Srdačan pozdrav,

Tim Istinomera
Najčitanije
Pitajte Istinomer
Šta je Ministarstvo zdravlja uradilo po pitanju blokiranih računa zdravstvenih ustanova?
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dana 26. maja 2017. blokirane račune je imala 21 zdravstvena ustanova, dok je u septembru 2016. u blokadi bilo njih 19. Sam iznos blokada od septembra 2016. do kraja maja 2017. godine porastao je za skoro 540 miliona dinara.