„Motins“ ponovo radi

Pokrajinski sekretar za privredu o pokretanju proizvodnje u fabrici “Motins”. (Večernje novosti, 15. 8. 2012. godine)
„Računamo da od 1. oktobra (2012.) sa radom počnu sva postrojenja fabrike ‘Motins’, ali u manjem obimu.“

Fabrika rezervnih delova za automobile „Motins“ prestala je da radi juna 2011. jer je nekoliko godina ranije većinski vlasnik „NS Don“ ostišao u stečaj, ubrzo bankrotirao, a gazde se našle iza rešetaka. Pre odlaska u stečaj oko 80 odsto Motinsove proizvodnje je bio namenjen izvozu.

Krajem 2011. pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin razgovarao je sa radnicima fabrike i obećao im da će Vlada Vojvodine napraviti finansijski presek i odlučiti da li će ovo preduzeće ići u stečaj ili nastaviti proizvodnju.

„Ja sam krajnje pošteno rekao ovim ljudima da je 5. decembar krajnji datum kada će se znati da li će se pokretati proizvodnja u ‘Motinsu’ ili će se ići u takozvani namenski stečaj. Do 10. decembra ćemo održati još jedan sastanak sa njima i tada ćemo i definitivno saopštiti šta su naše procene pokazale. Ja bih voleo da i u slučaju da naše rešenje bude stečaj, preduzeće ipak ponovo proradi u nekom doglednom periodu.“

Radio 021, 2. 11. 211. godine

U decembru je proglašen stečaj, a radnici su završili na zavodu za zapošljavanje.

A onda je, kao što je pokrajinski sekretar i najavio, posle više od godinu dana od prekida proizvodnje fabrika ponovo počela da radi. Trenutno je uposleno 77 od 372 radnika, koliko ih je bilo kad je fabrika zatvorena, a Vasin je napomenuo da su planovi da se početkom 2013. godine zaposle svi nekadašnji radnici.

Za pokrajinskog sekretara ocena „ispunjeno“.