Početna Izjave Obećanja Pomirićemo islamske zajednice
Sulejman Ugljanin

Ministar bez portfelja o pomirenju Islamskih zajednica u Srbiji.

Pomirićemo islamske zajednice

"Imamo način za pomirenje, sve strane pregovora su dale svoju saglasnost i mislim da ćemo Novu godinu svi zajedno dočekati u slozi, miru i jedinstvu, na opštu dobrobit svih građana."

Radio Sto plus, 14. 10. 2011. godine

Komentar Istinomera
Kada je Rijaset Islamske zajednice u Turskoj ponudio dvema islamskim zajednicama u Srbiji sporazum o pomirenju, odnosno formiranju jedinstvene zajednice, ministar Ugljanin je poručio "ima načina za pomirenje" i "da će na sve probleme u Sandžaku biti dat ekonomski odgovor". I iz Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, koji vodi glavni muftija Muamer Zukorlić, i iz Rijaseta Islamske zajednice Srbije, na čijem je čelu reis Adem Zilkić, stizale su poruke da je pomirenje moguće.
reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, Beta, 14. 10. 2011. godine
"Mi smo za pomirenje i za sve dobre inicijative, ali se plašim da će nam biti ponuđen papir na koji nećemo moći da iznosimo primedbe već da ćemo biti dovedeni pred svršen čin."
glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, Beta, 7. 11. 2011. godine
"Sporazum o formiranju jedinstvene Islamske zajednice u Srbiji je zaista pri kraju. Nije još sve završeno, ali kako god to bude završeno, bio on podržan i potpisan od Beograda ili ne, imaćemo jedinstvenu Islamsku zajednicu."
U 2012. godinu Islamska zajednica, ipak, nije ušla pomirena, pa ministar Ugljanin dobija ocenu "neispunjeno". Kako stvari stoje ujedinjenje je i dalje neizvesno.
Beta, 4. 1. 2012. godine
"Sve manje su šanse da poglavar islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić i turski reis šejh Mehmet Gormez potpišu sporazum o ujedinjavanju dve zajednice u Srbiji, pogotovo do izbora na proleće 2012. godine, piše Dnevni Avaz, navodeći da je 'Beogradu turska inicijativa prihvatljiva samo ako bude razvlašten muftija Muamer Zukorlić'."
Najčitanije