Vakcina protiv korupcije

Ministar zdravlja o istrazi o uvozu vakcina protiv novog gripa. (RTS, 17. 8. 2011. godine)
„Istražni organi će za mesec dana završiti istragu o spornom uvozu vakcina protiv virusa gripa H1N. Javnost će tada biti upoznata ko je odgovoran.“

Krajem 2009. godine država je uvezla 857.000 doza vakcina protiv svinjskog gripa. Od tog broja upotrebljeno je samo 154.000, a ostatak čeka da bude uništen zbog isteka roka trajanja. Vakcine su preko tendera kupljene od preduzeća „Jugohemija farmacija“ koja je vakcine nabavila od uvoznika, firme „Detap“.

Zbog sumnje da je bilo zloupotreba prilikom nabavke vakcina, a da je budžet Srbije tada oštećen za 1,2 miliona evra, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala sprovela je istragu. Polovinom septembra 2011. godine desila su se i prva hapšenja.

„Svetlana Vukajlović, nekadašnja direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, uhapšena je večeras u sklopu istrage o malverzacijama prilikom nabavke vakcina protiv novog gripa 2009. godine. Pored nje, uhapšeni su i Vladimir Gravar, direktor kompanije ‘Jugohemija farmacija’ i Ljubomir Pavićević, direktor ‘Detapa’.“

Blic, 19. 9. 2011. godine

Budući da zvaničnici najavljuju da bi istraga mogla da bude proširena i na druga lica, Istinomer obećanju ministra zdravlja daje ocenu „radi se na tome“.