Uvek sam bio za razgovor sa opozicijom

“Razgovor (je) uvek lekovit. Ja sam uvek za to da se odvija u ustavnim i zakonskim okvirima, i bez toga čak. I stranka kojoj pripadam uvek je bila za razgovor, oni nisu bili, sad odjednom jesu.“

Predsednik Srbije o razgovoru sa opozicijom. (TV Pink, 1. 8. 2019. godine)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o prvom sastanku vlasti i opozicije koji je održan 30. juna na Fakultetu političkih nauka, rekao da je stranka kojoj pripada „uvek bila za razgovor“, a da oni (opozicija) nisu, već „sad odjednom jesu“.
Naveo je i da je na tom sastanku SNS oštećen, jer je pozvano šest predstavnika Saveza za Srbiju i četiri predstavnika Srpske napredne stranke. 
„Ja sam oduvek govorio, super je da se razgovara, na svakom mestu. Parlament je najbolje, prirodno mesto za razgovor, razgovarajte svuda. Vi nećete da razgovarate sa Vučićem, to je za vas izdaja. Ja sam rekao hvala, ja sam počastvovan tom činjenicom da sa mnom nećete“, rekao je Vučić gostujući u emisiji „Novo jutro“ na TV Pink.
Kako je kazao, svoje ustavne i zakonske obaveze da razgovara sa opozicijom će ispuniti i to tako što će ih, „ako neko od njih bude izabran u parlament Srbije“, pozvati kao poslaničku grupu da kažu „šta hoće“.
Međutim, 13. februara, takođe na TV Pink, Vučić je rekao da „ne postoji sila koja će ga naterati“ da razgovara sa liderima opozicije, odnosno sa Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem i Boškom Obradovićem.
„Mene to ne zanima. Ja sa njima neću da se sastanem. Za narod i za građane sam uvek otvoren. A za ove lopove ne. A zašto nisu u zatvoru, to je teško pitanje. Zato što su celokupan pravosudni sistem oni postavili. Što da ja pričam sa nekim ko priča da ja urušavam teritorijalni integritet, a u njihovo vreme Kosovo proglasilo nezavisnost i Crna Gora otišla iz Jugoslavije“, rekao je on.
Mesec dana kasnije izjavio je da je od Predsedništva stranke dobio jednoglasnu podršku da nema nikakvih razgovora sa Obradovićem, Đilasom i Jeremićem. Naglasio je da sa njima nema razgovora „ne zato što se ‘plaši’ da s njima razgovara, već zato što, kako je naglasio, nema razgovora sa onima koji najavljuju da će nekog da blokiraju ili zaustave“. (Tanjug, 26. 3. 2019. godine)
A 3. maja je izjavio da „niko ne može da ga nagovori da razgovara sa nekim ako on to ne želi“, ali i da nikada nije čuo da bilo ko iz opozicije želi dijalog sa njim. Naveo je da „aktuelna vlast nije fontana želja“, kao i da je „parlament jedino mesto za razgovor sa opozicijom“. 
„A ja da pravim partijsko-partijske sastanke, nisam zainteresovan. Neću saradnju sa onima koji su opljačkali zemlju, ali unutar parlamentarnih poslaničkih grupa može da se razgovara“, kazao je Vučić.
Prethodno, nakon obilaska beogradskog Kliničkog centra 14. aprila, dan posle velikog mitinga opozicije održanog ispred Skupštine Srbije, rekao je da je predsednica parlamenta Maja Gojković pozvala predstavnike opozicije na dijalog.
„Što se nas tiče, za dijalog smo spremni, Maja Gojković ih je pozvala na dijalog na mestu gde se dijalog odigrava, ako fašistički zamenik fašističkog lidera Kiprijanović neće sa Majom Gojković, pa dobro, probudite Ljotića pa sa njim razgovarajte“, rekao je Vučić tada.
S obzirom na to da je predsednik pre samo nekoliko meseci govorio da sa liderima opozicije neće da se sastane, a pre nekoliko dana da su njegova stranka i on uvek bili za razgovor, izjavu Aleksandra Vučića ocenjujemo kao „nedoslednu“.