Problem sa ledolomcima biće rešen 2017. godine

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović o nabavci ledolomca. (RTS, 20. 1. 2017. godine)
„Ja očekujem da će već u toku 2017. godine ovaj problem (ledolomaca) biti rešen.“

Kada je u zimu 2017. godine, kao i pet godina ranije, Dunav zaledio zbog niskih temperatura,  led na reci morali su da lome ledolomci iz Mađarske, jer ledolomac „Greben“, jedini koji imamo, i potiskivač „Bor” nisu bili dovoljni. Dva mađarska ledolomca koje je angažovala, Srbija je plaćala u proseku 120 evra po satu, dok je priprema za  otpočinjanje posla za svaki brod koštala 77,5 evra po satu, rečeno je tada u Ministarstvu poljoprivrede. Kada se sve sabere, oko mesec dana rada mađarskih ledolomaca, prema zvaničnim podacima, Srbiju je koštalo oko 300.000 еvra.

 
Da situacija sa ledom na rekama mora ozbiljno da se shvati, primetio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je gostujući na RTS-u 20. januara 2017. izjavio da je to poslednja opomena da nešto mora da se uradi kako se Mađarska ne bi svaki put pozivala u pomoć. 
 
*
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović / Foto:FoNet/Nenad Ðorđević

Nedimović je tada obećao da će problem sa ledolomcima biti rešen već u toku 2017. godine. Na konstataciju novinarke da ćemo iduće zime, dakle 2018, imati svoje ledolomce, ministar je dodao – “ali da imaju i multifunkcionalni karakter, da budu potpuno isplativi, da kad ne bave se tim poslom mogu da se bave i drugim poslovima na rekama i da budu potpuno ekonomski održivi”.
 
Nedimović je rekao i da je „trošak jednog ledolomca 3,5 do četiri miliona evra”, kao i da su Srbiji potrebna tri takva broda.
 
Istog dana kada je ministar poljoprivrede dao ovu izjavu, ministarka građevine Zorana Mihajlović je, takođe, obećala da će država sigurno izdvojiti novac i kupiti “bar jedan ledolomac”. Doduše, njena računica o ceni takvog broda bila je nešto drugačija od Nedimovićeve.
 
“Ono što je sigurno, Srbija će, znači zajedno ministarstvo saobraćaja i poljoprivrede, mi to zajedno radimo, sigurno izdvojiti novac i kupiti bar jedan ledolomac. Oni koštaju negde između 2,5 do tri miliona evra, da ne bismo dolazili u ove situacije”, rekla je Mihajlović za TV Pink, dodavši da smo “strašnim privatizacijama” izgubili dva ledolomca koji su sada privatno vlasništvo i koje ne možemo da koristimo.
 
Zima 2017. je prošla, a onda je u decembru iste godine, kada je u Skupštini Srbije na dnevnom redu bila rasprava o budžetu za narednu godinu, ministar Branislav Nedimović izjavio da je u budžetu za 2018. predviđeno 300 miliona dinara za nabavku ledolomaca. 
 
Takav tip broda se naručuje i nije ga lako naći u slobodnoj prodaji”, rekao još Nedimović u parlamentu, izrazivši nadu da će i u budžetu za 2019. biti planirana nabavka još jednog ledolomca, kako Srbija u odbrani od leda ne bi zavisila od drugih zemalja. 
 
Međutim, uprkos nadama ministra poljoprivrede, budžetom za ovu godinu nije planirana nabavka još jednog ledolomca, a otvorilo se i pitanje šta je sa brodom koji je obećan još 2017. godine.
 
*
Zaleđen Dunav, januar 2017. godine / Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Budući da su početkom prošle godine iz Ministarstva poljoprivrede Tanjugu rekli da će država 2018. godine sopstvenim novcem izgraditi specijalno plovilo ledolomac i da je za tu svrhu obezbeđeno oko tri miliona evra, Istinomer je pitao to ministarstvo zbog čega problem ledolomaca nije rešen 2017.  godine, kao što je ministar Nedimović obećao, i koji su razlozi što je nabavka ledolomaca izostala i u 2018. godini. Iz Ministarstva poljoprivrede su nam odgovorili da “nabavka ledolomca nije nabavka gotovog proizvoda na tržištu, već se pod nabavkom podrazumeva najpre izrada dokumentacije za isti, pa se nakon izrade dokumentacije pristupa gradnji”.

 
“Nabavka usluga izrade projekta za ledolomac podleže Zakonu o javnim nabavkama i isti je sproveden. Izrada dokumentacije (klasifikaciona i radionička dokumentacija) je u završnoj fazi, što znači da nabavka ledolomca nije izostala nego je započela u 2018. godini i to najpre fazom izrade dokumentacije. Što se tiče naredne faze, odnosno izgradnje ledolomca, javni poziv je objavljen u skladu sa Zakonom kojim se uređuju javne nabavke. Po završetku procesa javne nabavke znaće se ko će graditi i gde će se graditi ledolomac”, stoji još u odgovoru Republičke direkcije za vode pri Ministarstvu poljoprivrede.

Odgovor na pitanje kada se očekuje da će Srbija napokon dobiti brod za razbijanje leda, međutim, nismo dobili. 

 
Kada se pogledaju javne nabavke, vidi se da je Ministarstvo poljoprivrede, dan posle usvajanja budžeta za 2018, dakle još 15. decembra 2017. pokrenulo pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda za nabavku usluga broda opremljenog za razbijanje leda. Međutim, 26. decembra 2017. ministarstvo je donelo odluku o obustavi postupka javne nabavke, pošto ponuđač Rečno brodarstvo “Krajina“, DOO. iz Beograda, kom je upućen poziv za javnu nabavku, nije dostavio ponudu u predviđenom roku.
 
Zatim je 19. septembra 2018. ponovo pokrenut pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda za nabavku ledolomca, da bi se postupak obustavio 2. oktobra pošto ponuđač Rečno brodarstvo “Krajina“, DOO. iz Beograda ni ovoga puta nije dostavio ponudu. 
 
Republička direkcija za vode pri Ministarstvu poljoprivrede je potom 11. decembra prošle godine objavila poziv za podnošenje ponuda za nabavku gradnje broda posebne namene – ledolomca. Kao kriterijum za dodelu nabavke navodi se ekonomski najpovoljnija ponuda, a kao krajnji rok za podnošenje ponuda naveden je 30. januar 2019. Taj rok je u međuvremenu produžen do 13. februara, kako bi se svim potencijalnim ponuđačima omogućilo da pripreme prihvatljive ponude, s obzirom da je naraučilac izmenio i dopunio konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku gradnje ledolomca.
 
Dakle, Srbija od januara 2017. godine, kada je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao da očekuje da će već u toku te godine problem s ledolomcima biti rešen, već drugu zimu nema brod za razbijanje leda na rekama. Međutim, kao što smo videli, za nabavku ledolomca jesu odvojena sredstva i Ministarstvo poljoprivrede jeste sredinom decembra 2017. pokrenulo pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda za nabavku ledolomca. Nejasno je, međutim, zašto ministarstvo nakon neuspelog poziva, nije odmah raspisalo javnu nabavku za gradnju ledolomca, obaška što je iz istog ministarstva, kao što smo videli, u januaru prošle godine rečeno da će država 2018. godine sopstvenim novcem izgraditi ledlomac. Umesto toga, u septembru prošle godine pokrenulo je još jedan pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda za nabavku ledolomca, ali ni tada ponuđač Rečno brodarstvo “Krajina“, DOO. iz Beograda, kom je upućen poziv, nije dostavio ponudu. Najzad, tek u decembru prošle godine Ministarstvo poljoprivrede objavilo je poziv za podnošenje ponuda za nabavku gradnje ledolomca. 
 
Ipak, budući da je ministar Branislav Nedimović u izjavi koju ocenjujemo rekao da će problem sa ledolomcima biti rešen već u toku 2017. godine, i da je na konstataciju novinarke da ćemo na zimu 2018. imati svoje ledolomce, dodao – “ali da imaju i multifunkcionalni karakter, da budu potpuno isplativi, da kad ne bave se tim poslom mogu da se bave i drugim poslovima na rekama i da budu potpuno ekonomski održivi”, ministar Nedimović za ovo obećanje dobija ocenu “neispunjeno”.
 
Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević