Pašalića sačekalo 2.720 nerešenih predmeta

Poslanica SNS o starim predmetima Zaštitnika građana (Otvoreni parlament, 11. 7. 2019. godine) 
„Upoređujući statistiku koju ste nam u izveštaju predočili, mislim da je jako važno, primetan je veliki broj nerešenih slučajeva, odnosno predmeta iz prethodnih godina. Dakle, preciznije, nasledili ste 2.720 starih predmeta. Poređenja radi, u 2018. godini broj primljenih predmeta iznosi 3.338. Dakle, ako sam ja dobro razumela, vi ćete me ispraviti, po ovim podacima, kada ste preuzeli odgovornost Zaštitnika građana, ova institucija je već gotovo godinu dana bila u zaostatku.“ 

Poslanica Srpske napredne stranke Sandra Božić rekla je u Skupštini Srbije da je institucija Zaštitnika građana “već gotovo godinu dana bila u zaostatku” kada je na tu funkciju došao aktuelni ombudsman Zoran Pašalić. Božić je reagujući na izveštaj Zaštitnika građana za 2018. godinu kazala da je primetan “veliki broj nerešenih slučajeva” i da je Pašalić nasledio 2.720 starih predmeta.

Najpre, podsetimo da je Zoran Pašalić izabran za Zaštitnika građana 20. jula 2017. godine. Samim tim, Pašalić je obavljao tu funkciju i tokom 2017. godine, odnosno, postupao je po pristiglim predmetima.

Ako pogledamo statistiku, videćemo da je 2017. godine primljeno ukupno 4.129 predmeta, a da je okončano 2.687, odnosno 65 odsto predmeta. I u 2017. su se razmatrali predmeti primljeni prethodne godine. Od ukupno 1.136, okončano je tek 384 predmeta.

Dakle, tačno je da je iz 2017. zaostalo 2.720 predmeta, kako to navodi Božić, što se može proveriti u izveštaju Zaštitnika građana za 2018. godine, kao i da je tokom 2018. primljeno 3.338 predmeta.

Povezan sadržaj

Takođe, treba spomenuti i da je od pomenutih starih predmeta, rešeno 1.443, odnosno polovina. Međutim, da ponovimo, Pašalić je postao Zaštitnik građana tokom 2017. godine, iz koje su zaostali predmeti. To znači da nasleđeni slučajevi mogu biti iz perioda kada je on već preuzeo funkciju, ali to ne možemo da znamo jer ova institucija objavljuje samo godišnje izveštaje o radu. Zbog toga nije moguće ni tvrditi da je institucija Zaštitnika građana bila u zaostatku “gotovo godinu dana”. 

Na osnovu ranijih izveštaja bivšeg Zaštitnika građana može se primetiti da je i 2015. i 2016. razmatrano o predmetima iz ranijih godina, ali da je ujedno i više predmeta bilo okončano u odnosu na 2018. godinu.

Foto: Istinomer

Podsetimo, pre nego što je Pašalić izabran za ombudsmana, tu funkciju je privremeno obavljao Miloš R. Janković, menjajući Sašu Jankovića, koji je podneo ostavku kako bi se kandidovao za predsednika.

Godišnji izveštaj Zaštitnika građana za 2015. godinu
Godišnji izveštaj Zaštitnika građana za 2015. godinu / Foto: Printscreen/ Ombudsman.rs

 

Godišnji izveštaj Zaštitnika građana za 2016. godinu / Foto: Printscreen/ Ombudsman.rs

Dakle, jeste istina da je bilo zaostalih predmeta iz 2017. godine, ali, s obzirom da je sadašnji Zaštitnik građana na toj funkciji od polovine te godine, ne znamo da li ih je sve nasledio, ili je deo njih nastao i za vreme njegovog mandata.

Zbog toga Sandra Božić za izjavu da je “institucija Zaštitnika građana gotovo godinu dana bila u zaostatku kada je Pašalić došao na tu funkciju, kao i da ga je sačekalo 2.722 nerešena predmeta” dobija ocenu – “zloupotreba činjenica”.

Naslovna fotografija: Youtube/Printscreen/GO SNS Pančevo 

Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.