Nikada nismo neposredno komunicirali s organizatorima festivala „Miredita, dobar dan“

Članica predsedništva Srpske stranke „Zavetnici” (Prva, 21.10.2020. godine)
„Nikada se nije desio nijedan incident u kome je ugrožen bilo ko od organizatora, niti je postojala mogućnost da uopšte mi sa njima budemo u nekoj vrsti neposredne komunikacije”

Festival „Miredita, dobar dan” otvoren je juče u već uobičajenoj atmosferi na ivici nasilja. Kao i ranijih godina, kordoni policije blokirali su raskrsnice kako bi sprečili grupu Zavetnika i pripadnika drugih desničarskih organizacija da se približe Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Takav razvoj situacije bio je već najavljen dan pre otvaranja festivala u jutarnjem programu na televiziji Prva. U debati s Ivanom Đurićem iz Inicijative mladih za ljudska prava, koja je jedan od organizatora festivala, Milica Đurđević Stamenkovski, članica predsedništva pokreta „Zavetnici”, obavestila je javnost da će organizovati protest i da „Mirditi možemo da kažemo samo laku noć”. 

Predstavnica „Zavetnika” insistirala je na tome da „Miredita” nije „festival koji promoviše kulturu”, negirajući da su njeni organizatori kontinuirano izloženi pretnjama.  

 „Nikada se nije desio nijedan incident u kome je ugrožen bilo ko od organizatora, niti je postojala mogućnost da uopšte mi sa njima budemo u nekoj vrsti neposredne komunikacije“, izjavila je ona.

Postoje, međutim, dokazi o „neposrednoj komunikaciji” između Milice Đurđević Stamenkovski i ljudi iz organizacije festivala. 

Na snimku sa Fejsbuk stranice Građanskih inicijativa jasno se vidi žustar razgovor Milice Đurđević i Anite Mitić, tadašnje izvršne direktorke Inicijative mladih za ljudska prava. 

Zavetnica Milica i Dragan nekoliko minuta pred otvaranje festivala Mirëdita, dobar dan

Gepostet von Gradjanske Inicijative am Mittwoch, 31. Mai 2017

Izvor: Facebook / Gradjanske Inicijative

Snimak je nastao ne tako davne 2017. godine ispred Doma omladine Beograda gde se na otvaranju festivala pojavila Milica s grupom istomišljenika, koji su, pevajući i uzvikujući „Kosovo je srce Srbije“, ometali izvođenje performansa „Revolt protiv nasilja“ umetnice Fitore Beriše. 

Izvor: Video – Incijativa mladih za ljudska prava

Milica Đurđević Stamenkovski nije odgovorila na pitanja Istinomera u vezi sa „zaboravljenim” neposrednim kontaktima s organizatorima manifestacije „Miredita, dobar dan”, a na osnovu dokaza koje smo izneli, ocenjujemo da je njena izjava – neistina!