Koridor 10 završen do kraja 2018.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o Koridoru 10. (Insajder, 14.11. 2018.)
“Naravno da se Koridor 10 završava i da će se završiti, da ćemo mi automobilima proći ovde godine, do kraja ove godine… I kroz Grdelicu, zamislite i kroz Grdelicu.“
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gostujući u emisiji “Insajder debata” sredinom novembra, sa sigurnošću je tvrdila da će izgradnja Koridora 10 biti završena do kraja 2018. godine. Na pitanje novinarke da li se to odnosi i na deonicu koja prolazi kroz Grdeličku klisuru, ministarka je odgovorila potvrdno.
 
“I kroz Grdelicu, zamislite i kroz Grdelicu, koja je inače obećavana i od svih prethodnih – i 2004, 2005, 2010, 2011, 2012. Imali ste predsednika Tadića koji je 2012. godine bio negde na Koridoru 10 pričajući kako će se završiti Koridor 10. Tad Grdelica nije ni počela da se još radi. Dakle, ozbiljni radovi u Grdeličkoj klisuri su počeli 2013, odnosno 2014. godine. Mi ćemo i Grdelicu završiti, bez obzira koliko to bilo teško gradilište.”
 
Međutim, samo mesec i po dana kasnije, 3. januara, ministarka pomera rok i za agenciju Beta kaže da će sanacija deonice koja prolazi kroz Grdeličku klisuru biti završena do sredine 2019, a da se izvođači i nadzorne kompanije ne požuruju jer je najvažnija bezbednost putnika. 
 
Kako je tom prilikom istakla, u toku prethodne godine završeno je ukupno 103 kilometra puta, ali su “neke deonice puštene za saobraćaj, a neke nisu zbog kritičnih tačaka na kojima se radi”. Jedna od kritičnih tačaka upravo je Grdelička klisura, gde se u avgustu 2018. obrušio potporni zid, i to po treći put te godine. 
 
Zbog rušenja zida i izmena prvobitnog projekta podnete su prijave protiv 16 inženjera, koji čekaju presudu Inzenjerskog suda časti i odluku da li će im biti oduzete licence. Dok je odgovornost prebacivana sa “Koridora Srbije” na Saobraćajni institut CIP, kao i na špansku firmu “Azvi” koja je bila izvođač radova, predsednik Srbije je predlagao rešenje – prebacivanje celog brda na kome se nalazi potporni zid na drugu stranu auto-puta. Od takve ideje, sa kojom se ni stručnjaci nisu slagali, ubrzo se odustalo.
 
Mihajlović je ovu deonicu nazvala “najtežim gradilištem u Evropi” zbog čega se i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u decembru preselilo na ovu lokaciju i nekoliko dana radilo u privremeno postavljenim kontejnerima.
 
Međutim, koje su deonice na Koridoru 10 završene, a koje ne, kao i kada se očekuje završetak radova, nisu nam odgovorili ni iz Ministarstva ni iz “Koridora Srbije”.
 
Na sajtu “Koridora” piše da bi deonica Gornje polje – tunel Predejane u okviru koje se nalazi i sporni potporni zid trebalo da bude završena 31. decembra 2018. godine.
 
Ipak, postoji još deonica koje ni po podacima sajta “Koridora” nisu još uvek završene. Da su radovi još u toku piše i za deonicu tunel Predejane – Caričina dolina, za koju je očekivan rok za završetak radova bio kraj septembra 2018. godine. 
 
Ni kada je istočni krak u pitanju, stvari ne stoje mnogo bolje. Naznaka da je “izgradnja u toku” stoji i kod deonica Bela Palanka – Pirot i Staničenje – Pirot, koje su trebalo da budu zavšene u decembru prethodne godine. Na istočnom kraku Koridora 10 postoje i dve deonice za koje je rok u 2019. godini – tunel Bancarevo – Crvena Reka (prva polovina 2019) i obilaznica Dimitrovgrad (jun 2019). Za obilaznicu kod Dimitrovgrada navedeno je da je suštinski završena na kraju 2017. godine, ali da je potrebno dodatno zaštiti kosine Gradinje.
 
Nesumnjivo, jedno je jasno – Koridorom 10 i dalje se ne može proći kolima, a postavljen je i još jedan novi rok. Zbog toga, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović za ovo obećanje dobija ocenu “neispujeno”.
 
Završetak radova na Koridoru 10 ministarka Mihajlović najavljivala je i za kraj 2016, i za februar, pa onda i mart 2017, za početak 2018, a i poslednje obećanje – za kraj 2018. godine, o čemu je Istinomer više puta pisao. Iako nijedno od obećanja nije ispunjeno, to nije sprečilo ministarku Mihajlović da još u septembru 2017. godine izjavi da je za nju Koridor 10 završen, o čemu smo takođe pisali.
 
Naslovna fotografija: Istinomer/ Zoran Drekalović