Kada sam bilo koga od njih tužio? Nikada.

Predsednik Srbije o političkim protivnicima (Pink, 28. novembar 2021.)
„I još nešto o brizi o političkim protivnicima. Kad im je neko zabranio da bilo šta kažu? Kada sam bilo koga od njih tužio? Kada sam bilo koga od novinara tužio za bezbrojne laži koje su izgovorili? Nikada. Zato što poštujem slobodu govora i zato što se trudim da se poštuje pravilo audiatur et altera pars, da se čuju svi drugi.“

„Uostalom, pogledajte nam spotove, pogledajte kako se obraćamo biračima. Pa jedini koji ne vređa nikoga, jedini koji ne govori loše, koji ne govori o drugima, a to sam ja, koji govori o fabrikama, koji govori o autoputevima”, rekao je predsednik Aleksandar Vučić pre skoro pet godina.

On ume da kaže da nikada nije uvredio nekog novinara, da ne odbija pitanja, a nedavno je – opet – govorio na sličnu temu. U emisiji na Pinku zapitao se kada je on to tužio bilo koga od političkih protivnika. A onda je sam i odgovorio:

“Nikada.”

Međutim, to je neistina.

Početkom novembra objavljena je vest o tužbama koje je Vučić podneo protiv Boška Obradovića i Dragana Đilasa.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tužio je lidera Dveri Boška Obradovića zbog, kako se navodi, uvreda koje iznosi u javnosti na njegov račun, a protivtužbom je odgovorio i na tužbu Dragana Đilasa, predsednika Stranke slobode i pravde.” (Izvor: Nova S/N1/Danas)

 

Istog dana objavljeno je i više detalja o protivtužbi na račun Đilasa.

Povezan sadržaj
Milijana Rogač 6. 4. 2021.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tužio je lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa zbog njegovih komentara u medijima. Između ostalog, Vučić je tužbu podneo i zbog Đilasovog intervjua za Nova.rs, u kome je naveo da je predsednik Srbije mentalno oboleo čovek.” (Izvor: N1, Nova S, 5. novembar 2021.)

Odgovor iz kabineta predsednika nismo dobili, a advokat Vladimir Todorić potvrdio nam je da je Vučić tužio Dragana Đilasa, a ranije i Boška Obradovića. Uz uvid u spise koji smo imali a koji to potvrđuju, izjavu predsednika da nikad nije tužio političke protivnike ocenjujemo kao – neistinu.