Fabrika avio-komponenata do kraja juna

Tadašnji prvi potpredsednik Vlade o fabrici u Pančevu. (RTS, 12.12. 2013. godine)
"Do kraja juna očekujemo da bude otvorena velika fabrika avio-komponenata u Pančevu. Izvoz bi bio od 400 do 450 miliona evra, to će biti velika stvar i podstrek za srpsku privredu. Zamislite da ćemo direktno prodavati ‘Boingu’ i ‘Erbasu.’"

Ukoliko Srbija sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima sprovede planove o izgradnji fabrike čipova i delova za avione, ona može postati „malo balkansko čudo“, izjavio je u oktobru 2013. tadašnji vicepremijer Aleksandar Vučić.

U decembru je naglasio da se očekuje da do kraja juna bude otvorena velika fabrika aviokomponenti u Pančevu, u saradnji sa kompanijom „Mubadala“, dodajući da su stručnjaci te kompanije već obišli prostor na kojem bi trebalo da bude fabrika.

Pred kraj predizborne kampanje tadašnji savetnik vicepremijera Siniša Mali kazao je da se posao sa kompanijom „Mubadala“ privodi kraju i da očekuje da do kraja godine fabrika avio delova bude spremna.

„Već smo završili dobar deo fizibiliti studije, oko fabrike za avio delove i ja očekujem da do kraja godine imamo fabriku spremnu. Oni će preuzeti fabriku Utve koja ima takođe slobodan deo zemljišta gde će moći da naprave dodatan proizvodni pogon – rekao je Mali.“
Blic, 5. 3. 2014. godine

Nakon više meseci, od najavljenog projekta još nema ništa, a u „Mubadali“ ističu da „nastavljaju da istražuju prilike za saradnju“.

Danas, 7. 7. 2014. godine
„Upitan o svim ovim i drugim najavljivanim projektima, portparol Mubadale za Danas samo kaže da „nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju u oktobru 2013. između Republike Srbije i Mubadala Development Company, mi nastavljamo da istražujemo prilike za saradnju i sprovodimo studije izvodljivosti u različitim oblastima.“

Pošto do juna fabrika nije otvorena Istinomer je pokušao da od aktera u ovom poslu dobije odgovore. U pančevačkoj fabrici „Utva“, nakon više bezuspešnih pokušaja da razgovaramo sa generalnim direktorom, preporučeno nam je da odgovore potražimo od „onih koji se pitaju” – preduzeća Jugoimport SDPR. Ali, u Jugoimport SDPR-u ističu da pitanja u vezi sa fabrikom avio delova ne spadaju u njihovu nadležnost, već su u nadležnosti – fabrike „Utva“. 

Pitanja smo poslali i pres službi Vlade Srbije i Ministarstvu privrede. U Vladi su nam rekli da su pitanja prosleđena Generalnom sekretarijatu i Mnistarstvu saobraćaja. Iz Generalnog sekratarijata nije bilo odgovora, a u Ministarstvu saobraćaja rečeno nam je kako “nisu oni potpisali Memorandum, već Vlada”, dok su u Ministarstvu privrede rekli da je taj posao u nadležnosti Vlade Srbije.

Jedini odgovor dobili smo od članice gradskog veća Pančeva, zadužene za privredu, preduzetništvo i investicije Jelene Batinić koja kaže da očekuje da će nova zakonska regulativa biti podsticaj da se ova najava ipak realizuje.

“Kao i mnogi investitori koji su najavili svoj dolazak i ulaganja, tako i predstavnici Mubadale pomno prate trenutnu situaciju, a budući da je ovo vojna namenska industrija, svaka priča ne sme biti prazna, već mora imati i svoju suštinu. Poslednjih meseci nije bilo sastanaka u gradu Pančevu, niti postoje neki rokovi kada će ova investicija doći u Utvu.”

Zato izjavu premijera ocenjujemo kao neispunjeno obećanje.