Brzi put Šabac–Loznica do 2020.

Ministarka građevinarstva o putu Šabac-Loznica. (Tanjug, 27. 1. 2018. godine)
“Ove (2018) godine počinje izrada projektne dokumentacije za brzi put Šabac–Loznica, koji bi do 2020. trebalo da bude izgrađen.”  

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je početkom 2018. godine u Loznici da je “cilj” da se 2020. otvori brzi put Šabac-Loznica. 

Tanjug, 27. 1. 2018. godine
Na izradi projekta radiće Saobraćajni institut CIP i ’Putevi Srbije’, a cilj je da već 2020. možemo da idemo tom trasom”, rekla je Mihajlović. Ona je dodala i da će projekat utvrditi tačnu trasu buduće brze saobraćajnice, imajući u vidu i mogućnosti za sprovođenje eksproprijacije.

Međutim, u maju ove godine, ministarka je opet, ovog puta u Šapcu, najavila skori početak izgradnje ove brze saobraćajnice. Navela je da je to projekat koji je u strateškom planu već nekoliko godina, a za koji je Ministarstvo finansija uredilo uslove zajedno s Ministarstvom finansija Azerbejdžana.

Tanjug, 24. 5. 2019. godine
'Mi ćemo uzeti kredit od 210 miliona evra, taj kredit ćemo vrlo brzo odbraniti u parlamentu pred poslanicima i projekat kuda će ići sama brza saobraćajnica, odnosno autoput od Rume do Šapca, a od Šapca do Loznice brza saobraćajnica, 'Putevi Srbije' kao investitor dostaviće javnosti na uvid', rekla je Mihajlović. Azerbejdžanska kompanija 'Azvirt' će zajedno sa srpskim firmama izvoditi radove, a ministarka kaže da je plan da kada se uzme kredit i završe administrativni poslovi za nekoliko meseci, u avgustu ili septembru počnu radovi. Najavila je da će prvo početi izgradnja mosta u Šapcu preko Save.

Prema pisanju „Politike“, vrednost brze saobraćajnice Šabac–Loznica u dužini od 55 kilometara procenjena je na 247,5 miliona evra.

Politika, 26. 8. 2019. godine
Ugovor za izradu ovog idejnog projekta JP 'Putevi Srbije' takođe je zaključilo s Institutom za puteve iz Beograda. Izrada idejnog projekta je u toku, a paralelno se radi i izrada planske dokumentacije (tri plana detaljne regulacije). Brza saobraćajnica prema Loznici, takođe će zaobići sva naseljena mesta, kroz koja gotovo celom dužinom prolazi postojeći magistralni put M-19.

A portal „Lozničke novosti“ navodi, kako prenosi „Ekapija“, da im je u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rečeno da će izgradnja ovog puta krenuti početkom novembra „pripremnim radovima za izgradnju mosta na Savi, dok će eksproprijacija zemljišta početi ranije“.

Lozničke novosti, 21. 8. 2019. godine|
Pomenuta saobraćajnica predstavlja deo Projekta izgradnje autoputa Ruma-Šabac brzog puta i Šabac-Loznica dužine oko 80 km, od čega je dužina dionice Šabac-Loznica oko 55 km. Projekat uključuje izgradnju mosta preko Save sa prilaznim konstrukcijama. U toku je izrada Planova detaljne regulacije za gradove Šabac i Loznica i opštinu Bogatić. PDR na delu koji teritorijalno pripada opštini Bogatić prošao je javni uvid, a PDR na delu koji pripada Šapcu u postupku je javnog uvida, dok je u Loznici u toku usaglašavanje sa JP Srbijavode oko načina zaštite priobalja reke Drine od poplava i usaglašavanja sa trasom budućeg auto-puta. Nakon usaglašavanja, PDR će biće predat na javni uvid. Čim bude usvojen, počeće izrada idejnog rešenja, pribavljanja lokacijskih uslova i idejnog projekta. U planu je da se, uglavnom, svi planski dokumenti i idejni projekat završe do kraja godine.

Ističe se da će tada biti konačno utvrđena i trasa saobraćajnice, a za sada postoje samo preliminarna rešenja.

Lozničke novosti, 21. 8. 2019. godine|
Planirano je da prvi radovi na izgradnji mosta preko Save počnu u novembru ove godine. Obaveza Republike Srbije je da završi planska dokumenta i idejni projekat koji predstavljaju osnov za dalju realizaciju projekta, a izvođača i da izradi projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje radova. Rok za završetak dokumentacije koju će uraditi izvođač iznosi godinu dana, a za izvođenje radova će biti potrebno između tri i četiri godine uz napomenu da se radovi mogu odvijati paralelno. U toku su pregovori sa Republikom Azerbejdžan o zajmu za ovaj projekat, a očekuje se da bi ugovor mogao biti potpisan do kraja godine. Preostali iznos sredstava bi bio obezbeđen iz budžeta Republike - kažu u Ministrastvu.

Budući da put Loznica- Šabac još nije ni počeo da se gradi, izjavu ministarke Mihajlović da bi ova saobraćajnica trebalo da bude završena do 2020. ocenjujemo sa – „ni započeto“.