CRTA: Izborna kampanja u lošijim uslovima, nego 2020. godine

Izborna kampanja protekla je u lošijim uslovima u odnosu na prethodni izborni proces koji je bio jedan od najlošijih koji je Crta posmatrala, a ključni problemi su medijske neravnopravnosti izbornih učesnika, zloupotrebe javnih resursa, kupovina glasova i pritisci na birače. Ovo su glavni nalazi posmatračke misije Crta.

Najvažniji nalaz dugoročnog posmatranja koje Crta sporovodi je – neadekvatan rad institucija.

“Institucije koje su zadužene za sprovođenje onih zakona koji su relevantni za izborni proces, kao i za nadzor nad sprovođenjem tih zakona, svojim radom nisu u dovoljnoj meri doprineli zaštiti javnog interesa, već su svojim radom dozvolile da se standardi za slobodne i fer izbore dodatno urušavaju”, rekao je šef posmatračke misije Crta Raša Nedejkov.

Crta je mesecima dokumentovala svedočanstava o protivzakonitim uticajima na volju birača, koji prema mišljenju Nedeljkova “dugoročno i hronično izjedaju demokratsko tkivo društva”.

Tamara Branković, koordinatorka istraživačkog tima Crte, istakla je da nalazi pokazuju da je Srpska napredna stranka imala 45 posto od svih zabeleženih aktivnosti na terenu.

“Ono što vrlo zabrinjava je da svaka deseta aktivnost ima oblik klijantelizma, odnosno kupovine glasova. To znači da su tokom perioda kampanje predstavnici političkih stranka na adrese više stotine domaćinstava u Srbiji odnosili materijalne poklone, koji su se kretali od bele tehnike do paketa sa prehrambrenim i higijenskim proizvodima, a čak u nekim slučajevima donacije su bile vršene i u novcu ”, objasnila je Branković.

Ona je dodala da iako je svaka od ovih aktivnosti promovisana kao lična donacija stranačkih aktivista, čime se potencijalno dolazi do zaobilaženja propisa o finansiranju političkh aktivnosti, ovaj način rada otvara pitanja strateškog pristupa da na birače utiču nedozvoljenim sredstvima.

Ove aktivnosti se dominatno dovode u vezu sa vladajućim strankama”, kaže Branković. 

Atmosferu uoči raspisivanja izbora obeležavaju i pritsci na birače. Crta je obavila više od 50 sati razgovora sa ljudima iz 30 gradova u Srbiji koji su omogućili da se uoče mehanizmi i ciljne grupe pritisaka. Prema njenim rečima, žrtve pritisaka su uglavnom zaposleni u javnom sektoru, kao i manjinski i socio-ekonomski ugrožene grupe.

„Romi su izloženi privremenom oduzimanju građanskih prava, a to su slučajevi u kojima stranački aktivisti zadržavaju lične karte pripadnicima romske zajednice do dana glasanja“, objasnila je Branković i istakla da dodatno zabrinajva da institucije predstavljaju jedan od ključnih kanala vršenja pritisaka, posebno zloupotrebe ličnih podataka građana koji su deo socijalnog sistema i primaoci socio-ekonomske pomoći.

 

Politički pluralizam nisu samo sekunde u medijima

 

Crta je analizirala izveštavanja medija u predizbornoj kampanji, a Branković je objasnila i da su monitori pratili način na koji su politički kandidati predstavljeni u medijima. 

„Politički pluralizam nisu samo sekunde već i način na koji su o nekom političkom akteru pravi priča i gradi narativ“, dodala je. 

Kada je tonalitet u pitanju, rezulati istraživanja Crte pokazuju da dolazi do smanjenja negativnog izveštavanje o predstavnicima opozicije. Izveštavanje o predstavnicima vladajuće stranke pored neutralnog je i pozitivino, a negativno izveštavanje o predstavnicima vladajuće većine nije zabeleženo.

Povezan sadržaj
Mihaela Šljukić Bandović 13. 2. 2022.

Posmatračka misija Crte zabeležila je da je opozicionim strankama koje su tradiocionalne, konzevratvističke, od kojih neke zastupaju pojedine ekstremne stavove, dato mnogo više vremena, nego onima koji zastupaju modernističke i liberalnije stavove. Sa druge strane, jedna trećina od ukupnog vremena koje dobijaju partije koje zastupaju modernističke i liberalnije stavove, poput Ujedinjenih za Srbiju, Moramo i SDS je u negativnom tonalitetu.

Predsednički kandidat koji je dobio najviše vremena tokom čitave izborne kampanje jeste aktuelni predsednik Aleksandar Vučić. Njemu je u zbirnom kapacitetu predsednika Srbije i predsednika stranke bilo posvećeno 74 posto vremena u vremenu u kojem su se pojavljivali predsednički kandidati“, navela je Branković i dodala da su svi predsednički kandidati predstavljeni uglavnom neutralno, pa pozitivno, osim kandidata Zdravka Ponoša, koji je imao U 

Iz Crte su naglasili i da su prema načinu izveštavanja televizije B92 i Pink izdvajaju po pristrasnom izveštavanju, dok je Radio televizija Srbija pokazala najprofesionalnije izveštavanje o listama i kandidatima.

Povezan sadržaj
Nikolija Čodanović 13. 1. 2021.

 

Pored osnovane tvrdnje za izvršenje krivičnog dela, lista može u Skupštinu

 

Pavle Dimitrijević, šef pravnog tima posmatračke misije Crta, istakao je da je Republička izborna komisija značajno unapredila svoj rad.

Ono što jeste unapređenje u samom radu Republičke izborne komisije je transparentija komunikacija, primena inovativnih metoda rada, kao što su online obuke za članove biračkih odbora, veći broj edukativnih sadržaja, ali i pravovremeno i ažurno objavljivanje svih odluka“, kaže Dimitrijević.

Proglašenje izbornih lista je teklo u skladu sa procedurama i rokovima, ali postoje dva problema, jedno je pitanje statusa lista nacionalnih manjina u izbornom procesu, a drugi problem je kandidovanje liste ruski manjinski savez.

Ponovo se suočavamo da lista za koje postoje osnovane tvrdnje, čak i zvanične izjave opštinskih organa, da su u pitanju falsifikovani potpisi podrške birača. Ta lista će se naći na glasaćkom listiću i potencijalno može na osnovu ovako izvršeno krivičnog dela da uđe u Skupštinu Srbije“, navodi Dimitrijević.

Povezan sadržaj
Tim Istinomera 26. 11. 2020.

Crta je podnela 14 prijava Agenciji za borbu protiv korupcije, Agencija je odlučila o 11 prijava, u šest je Agencija konstatovala da je povređen Zakon o finanisiranju političkih aktivnosti.

U svih šest slučajeva se radi okršenju zakona Srpske napredne stranke“, dodaje Dimirijević.

Takođe, Crta je podnela i 11 prijava Regulatornom telu za elektronske medije, ali Savet REM-a nije odlučivao ni o jednoj.

REM je delimično ispunio svoju formlanu ulogu u izbornom procesu kroz usvajanje osnovnih akata koje regulišu ponašanje emitera tokom izborne kampanje, ali je svoja zakonska ovlašćenja suzio činjenicom  nije doneo obavezujuće uputstvo za privatne emitere“.

Na kraju predstavljanja istraživanja, šef posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov uputio je poruku biračima:

Uprkos svim pritiscima kojima ste izloženi, tog izbornog dana treba da znate da ste iza paravana sami. Ukoliko vas je neko pritisnuo i od vas zahtevao da pružite dokaz da glasate za određenu političku stranku – zaokružite tu listu, napravite fotografiju, uprkos činjenici da je to takođe protivzkaonito na samom biračkom mestu, toga morate biti svesni, ali onda tu listu možete da precrtate i da zaokružite nekoga za koga intimno želite da vas predstavlja u institucijama“.

Naslovna fotografija: CRTA