Švedska nije zabranila PCR test

Objava iz jula 2020. na sajtu Švedske agencije za javno zdravlje o PCR testovima ne samo da je pogrešno interpretirana, već je predstavljena kao sveža vest na pojedinim portalima u Srbiji.

“Švedska agencija za javno zdravlje objavila je da prekida sa korišćenjem PCR testova za utvrđivanje da li je obolela osoba izlečena od virusa korona.” Ovako glasi vest koju je preneo Sputnjik 22. maja ove godine. 

Drugi portal Newsflash, koji je od pomenutog portala preuzeo “vest”,  dezinformaciju prenosi s mnogo većom dozom drame.

“KON I DARIJA NA APARATIMA: Švedska zabranila PCR test, on ne otkriva Koronu! ŠTA SMO RADILI ZADNJIH GODINU DANA?”

Na prvi pogled, čini se da ove objave nisu daleko od istine jer je uredno postavljen link do zvaničnog sajta Švedske agencije za javno zdravlje i engleske verzije citata na koji se i jedan i drugi medij pozivaju.

Odlaskom na pomenuti link, možemo se uveriti da je posredi dezinformacija. 

 

Foto: folkhalsomyndigheten.se/Printscreen

Saopštenje, koje je na pojedinim portalima predstavljeno kao novo, objavljeno je još 21. jula 2020. godine, ažurirano 30. novembra iste godine, a o prekidanju ili zabrani korišćenja PCR testa nema ni reči.

Na srpski jezik prevedeni su drugi i treći pasus iz saopštenja, u kojima se konkretno govori o PCR testu. Iako je dobar deo tog teksta preveden tačno, on je pogrešno protumačen. Takođe, podatak o prekidanju korišćenja PRC testa iz prvog paragrafa u originalu ne postoji.

 

 

Da je u pitanju dezinformacija i da Švedska neće prestati da koristi PCR testove potvrdile su nam i kolege iz švedskog fekt-čeking portala Kallkritikbyran.

“Ovo saopštenje je uglavnom bivalo pogrešno tumačeno na internetu jer kaže da PCR test ne može da razlikuje da li je neko u datom trenutku zaražen  ili nije. Odnosno – ako je neko bilo bolestan nekoliko nedelja ili čak meseci ranije, moguće da će PCR test to otkriti. Stoga, vi možete da dobijete pozitivan rezultat, a da niste zarazni. Zdravstveni sistem, a posebno laboranti koji koriste PCR test to znaju”, objasnila je Åsa Larsson sa portala Kallkritikbyran za Istinomer.

Švedski portal se već bavio sličnim temama, a baš o PCR testovima za Kallkritikbyran govorila je i Karin Tegmark Visel, šefica odeljenja švedske Agencije za javno zdravlje. Ona je potvrdila da PCR test može utvrditi da li postoji virus, ali ne može pokazati u kojoj ste fazi infekcije. “Da biste utvrdili imate li aktivnu zaraznu infekciju, potrebno je proveriti kliničku sliku”, rekla je ona.

Još jedan dokaz da Švedska nije stavila PCR test van upotrebe nalazi se ponovo na zvaničnom sajtu Agencije za javno zdravlje Švedske i to konkretno na stranici o testiranju na kovid 19 koja je ažurirana 24. maja ove godine.

Na toj stranici se na više mesta spominje PCR test s objašnjenjima poput: “Pozitivan rezultat samotestiranja treba potvrditi PCR testom” i “Antigenski testovi ne daju tako pouzdane rezultate kao PCR testovi, jer nisu toliko osetljivi”. Primena PCR testa objašnjava se i u jednoj od tabela.

 

Foto: folkhalsomyndigheten.se/Printscreen

 

Tako na pitanje koje sam Newsflash postavlja “Šta smo radili zadnjih godinu dana?”, jedan od odgovora može biti: pogrešno smo interpretirali bajatu vest.

 

Naslovna fotografija: Istinomer vizual