Stefanos Panajotis nije “ponovo umro” jer nije nikada ni postojao

Stefanos Panajotis koji je blokirao aerodrom, sprečio poletanje NATO aviona, organizovao proteste širom Grčke protiv bombardovanja SRJ - umro je! Ponovo. Iako je odavno ustanovljeno da je taj “Grk koji je voleo Srbe” izmišljen lik, korisnici Fejsbuka ne prestaju da ga svako malo sahranjuju. Ovom prilikom, na “Panajotisovoj slici” vidimo albanskog političara grčkog porekla - Vanđela Dulea.

Iako više puta raskrinkane, neke lažne vesti se iz godine u godinu vraćaju i dobro “primaju” među korisnicima Interneta. Takav je slučaj i s objavom o smrti Stefanosa Panajotisa koja se masovno delila u avgustu 2019. godine na društvenim mrežama. 

Dve godine kasnije – Panajotis je “ponovo umro” na Fejsbuku. 

 

“Umro je Stefanos Panajotis

Čovek koji je 1999. za vreme NATO

bombardovanja SRJ sirom Grčke

organizovao proteste, blokirao aerodrom,

sprečio poletanje NATO Aviona i

bombardovanje naše zemlje…

Ovom velikom čoveku, do današnjeg dana

nijedna nasa vlast se nije zahvalila niti mu je

pomenula ime!?

 

SLAVA MU I HVALA! PODELITE SLIKU DA

ŠTO VIŠE LJUDI VIDI OVOG HEROJA!

ZASLUŽIO JE TO!”

Foto: Facebook

 

Samo ova objava podeljena je skoro 300 puta.

 

Smrt Panajotisa 2019.

 

Vest da je umro Panajotis protutnjala je društvenim mrežama 2019; objava je podeljena više od 9 000 puta. U komentarima je vrvelo od: “Bio je veliki čovek” i “Slava mu”.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Ubrzo je postalo jasno da se odaje počast osobi koja nije ni postojala i da je posredi lažna vest.  

O tome su pisali brojni domaći portali, među njima i  Nedeljnik, i FakeNews Tragač, kao i regionalni portali poput crnogorskog DFC-a. 

 

Ko je zapravo na fotografiji?

 

Muškarac koji na fotografiji grli dete niti je Panajotis, niti je preminuo. U pitanju je Vanđel Dule,  albanski državljanin grčkog porekla, rođen 1968. na jugu Albanije. Predsednik je stranke Jedinstvo za ljudska prava od 2002. godine.

Osim tvrdnji iznetih u ovoj objavi, o često sahranjivanom Panajotisu nema ni traga ni glasa. 

“Ni grčki Gugl ne sadrži makar forenzičke tragove o tome da je neki Stefanos Panajotis nekada organizovao proteste, blokirao aerodrome i sprečio poletanje NATO aviona iz Grčke”, navodi se na sajtu Nedeljnika.

 

Marinos Ricudis

 

Za razliku od imaginarnog srpskog prijatelja, postoji Grk koji je odbio da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine. Njegovo ime je Marinos Ricudis i bivši je potporučnik grčke ratne mornarice. Ricudisa su poslali u Jadransko more, ali on se uz saglasnost svog duhovnika vratio nazad u Grčku jer “kao pravoslavac ne može da učestvuje u napadu na bratski narod”. Taj potez ga je koštao karijere.

 

Naslovna fotografija: Istinomer kolaž